Με νέο άλμα συνέχισε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον ότι η Federal Reserve δεν θα κάνει άλλη αύξηση επιτοκίου μέχρι το τέλος του 2023, αφού και ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,70% στις 33.839 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,89% στις 4.317 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,78% στις 13.294 μονάδες.

Μαγνήτης το αμερικανικό χρέος για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονται σε τροχιά για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του έτους, καθώς ο πτώτος έκλεισε την καλύτερη ημέρα του από τον Μάιο. Το ράλι ήταν ευρείας βάσης, με τους 11 τομείς του S&P 500 να κλείνουν σε θετικό έδαφος.

Σε θετικά εδάφη και η πλειονότητα των μετοχών του Dow. Ενδεικτικό είναι ότι η Goldman Sachs ηγείται των 29 μετοχών blue-chip αυτήν την εβδομάδα, με την τράπεζα να σημειώνει άνοδο άνω του 8% έως τώρα. Nike, Verizon και Boeing βρίσκονται επίσης μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων της εβδομάδας, καθώς η καθεμία έχει προσθέσει πάνω από 7%.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Moderna σημειώνουν πτώση 10%, αφού ο φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε μεγάλες ζημίες για το τρίτο τρίμηνο από αχρησιμοποίητα εμβόλια κατά του Covid.

Θετικά στην αγορά λειτούργησε και το γεγονός ότι υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να βρίσκεται κατά περίπου 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 4,65%.

Η εικόνα της αγοράς ενισχύθηκε αφού η Fed διατήρησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη και αναβάθμισε την εκτίμησή της για την οικονομία των ΗΠΑ. Σίγουρα, ο Πρόεδρος Jerome Powell δεν θα απέκλειε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα γίνει.

«Περιμέναμε από τον Powell να μιλήσει σκληρά και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εμποδίσει τις αγορές να λάβουν τις δύο διαδοχικές «παύσεις» στις αυξήσεις των επιτοκίων ως πράσινο φως για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. Όμως, «μείναμε έκπληκτοι με το πόσο λεπτομερής ήταν, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Fed εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Κατά την Megan Horneman, επικεφαλής επενδύσεων στην Verdence Capital Advisors, “η συνέχιση του ράλι σήμερα υποστηρίχθηκε από τα στοιχεία της παραγωγικότητας και του κόστους εργασίας, καθώς ήταν στην πραγματικότητα αρνητικοί”. “Αυτό προσθέτει κάποια ανακούφιση ότι ίσως έχουμε αρχίσει να ελέγχουμε λίγο από τον επίμονο πληθωρισμό που αναφέρει η Fed”. Βέβαια, η Horneman ανησυχεί ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, καθώς ο πρόεδρος Jerome Powell σημείωσε την Τετάρτη ότι δεν αποκλείει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Πράγματι, οι επενδυτές αφομοιώνουν περαιτέρω ενδείξεις άμβλυνσης του πληθωρισμού και χαλάρωσης στην αγορά εργασίας, σήμερα. Το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 0,7% από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Επίσης, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 217.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, περισσότερες από τις 210.000 την προηγούμενη εβδομάδα και τις 214.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση από τον Dow Jones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street