Για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού δημόσιου χρέους ήταν κρυμμένο στα θησαυροφυλάκια της Federal Reserve, των ξένων κεντρικών τραπεζών και των ιδιωτικών τραπεζών που το χρησιμοποιούσαν ως ένα είδος αποθεματικού μετρητών.

Παγκόσμιο χρέος: Αυξάνονται οι ανησυχίες για έλευση μιας νέας κρίσης

Στην κορύφωση της εποχής του φθηνού χρήματος, η Fed συγκέντρωνε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε τίτλους ομολόγων και στεγαστικών δανείων, αγοράζοντας τυφλά και διατηρώντας μέχρι τη λήξη του ό,τι προσφερόταν, ανεξάρτητα από τις αποδόσεις. Οι συναλλαγές ήταν ήσυχες και οι αποδόσεις υποχωρούσαν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Τα hedge funds, που κάνουν επενδύσεις υψηλού ρίσκου στοχεύοντας στις μεγαλύτερες αποδόσεις, δεν ασχολούνταν εκείνη την περίοδο με τα ομόλογα.

Το ενδιαφέρον για ομόλογα

Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών, που ήρθε με το τέλος της πανδημίας. Τώρα η Fed θέλει να ξεφορτωθεί το χρέος και οι τράπεζες πουλάνε απροκάλυπτα τις συμμετοχές τους.

Σε αντίθεση με τους λιγότερο δραστήριους προκατόχους τους, οι νέοι αγοραστές ομολόγων οδηγούν τις αποδόσεις όλο και υψηλότερα για να χρηματοδοτήσουν το διογκούμενο έλλειμμα της Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα είναι μια άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων – που αποτελούν σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του κόστους δανεισμού για τους καταναλωτές και τις εταιρείες- δίνοντας στους επενδυτές την ευκαιρία να κερδίσουν (ή να χάσουν) πολλά χρήματα.

«Η αστάθεια των ομολόγων μπορεί -και θα το κάνει- να προσφέρει ευκαιρίες τακτικής βραχυπρόθεσμα», λέει η Kathryn Kaminski, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας στην επενδυτική εταιρεία AlphaSimplex της Βοστώνης.

Οι κινήσεις των τιμών είναι δραματικές και απρόβλεπτες, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ στις 23 Οκτωβρίου να ξεπερνά το 5% για πρώτη φορά από το 2007.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων παρουσιάζουν διακυμάνσεις  κατά μέσο όρο περίπου 13 μονάδων βάσης την ημέρα καθώς, για παράδειγμα, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ή τα απροσδόκητα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ τους κάνουν να βγαίνουν από τα ομόλογα.

Ενώ οι 13 μονάδες βάσης —0,13%— μπορεί να μην ακούγονται πολύ, είναι υπερτριπλάσιο από τον ημερήσιο μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Οι νέοι αγοραστές είναι μάλλον εδώ για να μείνουν. Τα hedge funds τριπλασίασαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα στο ρεκόρ των 2,3 τρισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Νέα κεφάλαια εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που παρατηρείται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Hedge Fund Research, ενώ οι στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές ομολόγων είναι άπειρες.

Κινητοποίηση ρυθμιστικών αρχών

Ακόμη, τα hedge funds έχουν επίσης αυξήσει τις θέσεις τους σε βασικές συναλλαγές (basis trades), μια επένδυση αυξημένου ρίσκου, που έχει κινητοποιήσει τους ελεγκτές της Fed και ρυθμιστικές αρχές όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Αυτή η στρατηγική συναλλαγών συνήθως περιλαμβάνει δανεισμό μεγάλων χρηματικών ποσών για την εκμετάλλευση των μικρών διαφορών τιμών. Εχει αυξημένο ρίσκο, επειδή οι επενδυτές εκτίθενται σε ξαφνικές κινήσεις της αγοράς και απότομα άλματα στο κόστος χρηματοδότησης.

«Η συγκέντρωση στις βασικές συναλλαγές είναι πλέον πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν οι ρυθμιστικές αρχές», λέει ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Ντάρελ Ντάφι.

Συν και πλην

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία ήταν εξαιρετική για τους ταλαιπωρημένους καταναλωτές, τους οικονομικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς που ήθελαν να δανειστούν για να ξοδεύουν όλο και περισσότερα. Από την άλλη, όμως, συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδα που οι ΗΠΑ είχαν δεκαετίες να δουν.

Πάντως, η νέα εποχή της μικρότερης σταθερότητας που έχουν διαμορφώσει τα hedge funds θα επιφέρει μια αναγκαστική πειθαρχία στις σπάταλες κινήσεις της Ουάσιγκτον και πέρα από αυτήν, αν και, φυσικά, δεν είναι αυτή η πρόθεση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αυτά, απλώς κυνηγούν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές