Να «απεγκλωβιστεί» από το κανάλι του πλησίον, αλλά χαμηλότερα, των 1.200 μονάδων προσπαθεί και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά και τη διστακτικότητα αρκετών αγοραστών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 1.202,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.938,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,35% στις 967,08 μονάδες.
Με σβηστές τις μηχανές
Η αγορά αναλώνεται στη διατήρηση των επιπέδων χωρίς σαφή τάση, με τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ να υπενθυμίζει ότι ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε έναν ολόκληρο μήνα με κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το «κάτι παραπάνω» στις παγκόσμιες αγορές και παρότι οδεύουμε προς την παραδοσιακά θετική χρηματιστηριακή περίοδο κλεισίματος του έτους.
Κατά τον κ. Στεριώτη, ο νεοϋορκέζικος δείκτης μεταβλητότητας VIX δεν αντανακλά φόβο ενώ ενδιαφέρων παραμένει ο Χρυσός κοντά στα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μειώνει την ευαισθησία των ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ στην «αίθουσα αναμονής» της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ξένοι Διαχειριστές που εκ του καταστατικού τους θα κληθούν -αργά ή γρήγορα- να εντάξουν ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους.
Στο επίκεντρο παραμένουν τα επιτόκια, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed, να καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», καθώς η αμερικάνικη οικονομία παραμένει δυνατή, γεγονός που δεν την αναγκάζει να μειώσει το επιτόκιό της. Έτσι, το σενάριο που επικρατεί είναι αυτό της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής για αρκετούς μήνες, με τις αγορές να μην χαίρονται έτσι για την ισχύ της αμερικάνικης αγοράς εργασίας αλλά και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Είναι μια κλασική περίπτωση “good news is bad news”, καθώς τα καλά νέα για την οικονομία είναι αρνητικά για τις μετοχές και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν τα δύο.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί το -5,04% του ΟΠΑΠ, λόγω της αποκοπής μερίσματος, αλλά και τις μικρές ρευστοποιήσεις σε Quest, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Σε αναζήτηση προσήμου είναι και οι Τιτάν, Coca Cola και Σαράντης.
Από την άλλη όμως, έχει την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank με +2,30% και +2,04% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και Cenergy να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Μικρά όμως είναι τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Eurobank, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Autohellas.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών