Να «απεγκλωβιστεί» από το κανάλι του πλησίον, αλλά χαμηλότερα, των 1.200 μονάδων προσπαθεί και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά και τη διστακτικότητα αρκετών αγοραστών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 1.202,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.938,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,35% στις 967,08 μονάδες.

Με σβηστές τις μηχανές

Η αγορά αναλώνεται στη διατήρηση των επιπέδων χωρίς σαφή τάση, με τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ να υπενθυμίζει ότι ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε έναν ολόκληρο μήνα με κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το «κάτι παραπάνω» στις παγκόσμιες αγορές και παρότι οδεύουμε προς την παραδοσιακά θετική χρηματιστηριακή περίοδο κλεισίματος του έτους.

Κατά τον κ. Στεριώτη, ο νεοϋορκέζικος δείκτης μεταβλητότητας VIX δεν αντανακλά φόβο ενώ ενδιαφέρων παραμένει ο Χρυσός κοντά στα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μειώνει την ευαισθησία των ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ στην «αίθουσα αναμονής» της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ξένοι Διαχειριστές που εκ του καταστατικού τους θα κληθούν -αργά ή γρήγορα- να εντάξουν ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα επιτόκια, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed, να καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», καθώς η αμερικάνικη οικονομία παραμένει δυνατή, γεγονός που δεν την αναγκάζει να μειώσει το επιτόκιό της. Έτσι, το σενάριο που επικρατεί είναι αυτό της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής για αρκετούς μήνες, με τις αγορές να μην χαίρονται έτσι για την ισχύ της αμερικάνικης αγοράς εργασίας αλλά και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Είναι μια κλασική περίπτωση “good news is bad news”, καθώς τα καλά νέα για την οικονομία είναι αρνητικά για τις μετοχές και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν τα δύο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί το -5,04% του ΟΠΑΠ, λόγω της αποκοπής μερίσματος, αλλά και τις μικρές ρευστοποιήσεις σε Quest, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Σε αναζήτηση προσήμου είναι και οι Τιτάν, Coca Cola και Σαράντης.

Από την άλλη όμως, έχει την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank με +2,30% και +2,04% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και Cenergy να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Μικρά όμως είναι τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Eurobank, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών