Επτά «πληγές» ταλαιπωρούν τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με όσα ειπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Παράσχης, μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Αφού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι «το 2023 θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μια χρονιά που ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις», απαρίθμησε στη συνέχεια τα ζητήματα που απασχολούν το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν καθώς «είναι βέβαια σημαντικό σφάλμα να πιστέψουμε τόσο εμείς οι άνθρωποι του κλάδου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας ότι η θετική πορεία στο μέλλον είναι δεδομένη».
Ασανσέρ οι τιμές και η κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Τι δείχνει έρευνα [γραφήματα]
Οι επτά πληγές
Τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο στο σύνολο του, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη είναι:
-Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων: Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την βραχυχρόνια μίσθωση εξελίσσεται το διάστημα που διανύουμε. Έχουν ήδη κατατεθεί από πλευράς μας συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση και αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν, προκειμένου να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί αυτών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
-Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ο φόρος διαμονής νομοθετήθηκε το έτος 2016 «στο πλαίσιο της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και έγκαιρα η διαδικασία αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε ήδη από ετών να έχει καταργηθεί. Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες ο συγκεκριμένος φόρος μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό και την αξία του μέτρου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε πρώτη φάση προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου φόρου εντός του έτους.
Και σε δεύτερη φάση ότι θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή (πχ ορεινές περιοχές, πληγείσες περιοχές, κλπ) με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού, που είναι και το ζητούμενο μακροπρόθεσμα και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ.
-Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού: Τη χρονιά που διανύσαμε, με τις ενισχυμένες τουριστικές ροές και παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του κλάδου, το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού ήταν τα σημαντικότερα που οι τουριστικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, το ζήτημα αυτό – που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο – αποτελεί σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η λύση του απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία, αλλά και στις καλπάζουσες εξελίξεις της τεχνολογίας.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Η διαδικασία, όπως ισχύει σήμερα, είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθά ιδίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
-Το χωροταξικό: Η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου».
-Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός: Τα χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχειακά καταλύματα εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, καθώς εξαιρούνται τόσο από τον αναπτυξιακό νόμο, όσο από τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με όρους βιωσιμότητας.
Αναμένουμε, λοιπόν, σχετικά την έκδοση το προσεχές χρονικό διάστημα ενός προγράμματος που θα απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία ανήκουν.
Ομοίως περιμένουμε άμεσα να εκδοθεί και το ΕΞ.ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.
-Κλιματική κρίση – Πληττόμενες επιχειρήσεις: Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά.
Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από αυτά.
Ομοίως, έχουμε καταδείξει τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται στη λογική ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι οριζόντια.
-Ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών: Όπως γνωρίζετε καλά η φετινή χρονιά, ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών. Καλούμαστε λοιπόν να υιοθετήσουμε πρότυπα και μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και τουριστικών προορισμών, όχι μόνο για την προώθηση και την προβολή, αλλά κυρίως, για την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ακολουθώντας ένα πρακτικό και ρεαλιστικό μοντέλο Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (των γνωστών DMOs). Μόνο με ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις και μια συνεκτική και ολιστική διαχείριση προορισμών μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ζητήματα του κάθε προορισμού, αποφεύγοντας μη παραγωγικές συζητήσεις για τον υπέρ-τουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα.
Ο κ. Παράσχης αναγνώρισε ότι η ΠΟΞ αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής φιλοξενίας και η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης. Κάλεσε τέλος τους προέδρους της ΠΟΞ να «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα».
Latest News
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»