Σε διατήρηση του ρυθμού επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 συγκλίνουν τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για φέτος, σε αντιδιαστολή με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, τον ΟΠΕΚ.

Ο ΙΕΑ αναφέρει ότι το κλίμα στην αγορά πετρελαίου έχει καταστεί «αποφασιστικά πτωτικό» τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και αφού ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+  ανακοίνωσαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα νέο γύρο εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, ο IEA σημειώνει, ακόμη, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει συνολικά το 2023 αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρόβλεψη «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».

Προειδοποιεί, επίσης, ότι «οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου αυξάνονται», με τον ρυθμό επέκτασης να αναμένεται ότι θα «υποχωρήσει δραστικά» από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Αναθεώρηση για το τέλος του 2023

Οι εξελίξεις επέφεραν μια προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του οργανισμού για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά σχεδόν 400.000 βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο, με τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή να φέρουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα αυτής της προσαρμογής.

Προοπτικά, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου προβλέπεται να μειωθεί κατά το ήμισυ το επόμενο έτος, πέφτοντας στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει κάτω από την τάση που καταγράφεται στις μεγάλες οικονομίες και καθώς οι στρεβλώσεις που σχετίζονται με την Covid-19 εξασθενούν.

IEA vs ΟΠΕΚ

Στον αντίποδα αυτών των προβλέψεων, ο ΟΠΕΚ έδωσε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξο» για τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου το 2024.

Επέκρινε τις «υπερβολικές ανησυχίες» για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου με φόντο την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών και διατήρησε την σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για την κατανάλωση πετρελαίου για το επόμενο έτος.

Διατήρησε, ακόμη, τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κοντά στα επίπεδα που την τοποθετεί και ο ΙΕΑ.

Για το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να διαμορφώνεται στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αμετάβλητη από την προηγούμενη εκτίμησή του, ποσότητα υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη του ΙΕΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια