Τη μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι επαγγελματίες της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις διαδικτυακές αγγελίες πρόσληψης μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2022 και του τρίτου τριμήνου του 2023, καθώς αποτέλεσαν το 8,5% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τα νέα πειραματικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τη Εurostat με βάση τις αγγελίες πρόσληψης που ανακτήθηκαν από portal αναζήτησης εργαζομένων στο διαδίκτυο.
Η Σλοβακία (16,5%), η Κύπρος (14,8%), το Λουξεμβούργο (14,7%), η Αυστρία (14,4%), η Πορτογαλία (13,7%) και η Βουλγαρία (13,6%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακών αγγελιών εργασίας που αναζητούσαν ειδικούς ΤΠΕ για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (3,7%), τη Φινλανδία (4,1%), την Κροατία (4,3%), τη Δανία (5,7%) και τη Ρουμανία (6,1%).
Ποιοι είναι οι πιο περιζήτητοι ειδικοί ΤΠΕ στην ΕΕ
Από όλες τις διαδικτυακές αγγελίες εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ στην ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, το 59,1% αφορούσε προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, ακολουθούμενες από τεχνικούς ΤΠΕ και υποστήριξης χρηστών (10,6 %) και επαγγελματίες βάσεων δεδομένων και δικτύων (9,8%).
Η Ολλανδία (71,4%), η Πολωνία (69,9%) και η Αυστρία (65,7%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακών αγγελιών εργασίας για προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών μεταξύ όλων των αγγελιών εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Κροατία (36,4%), η Σλοβακία (36,7%) και η Μάλτα (42,9%) κατέγραψαν τη χαμηλότερη ζήτηση για προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών σε όλους τους ειδικούς ΤΠΕ που αναζητήθηκαν στο διαδίκτυο.
Πάνω από το 20% των διαδικτυακών αγγελιών θέσεων εργασίας ΤΠΕ στην Πορτογαλία (27,0%), τη Σλοβακία (23,5%) και τη Μάλτα (20,5%) αφορούσαν τεχνικούς στις λειτουργίες ΤΠΕ και υποστήριξης χρηστών. Αντίθετα, η Πολωνία (4,1%) κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά, με την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία να ακολουθούν πολύ πίσω με 6,3% έκαστη και τη Σλοβενία με 6,4%.
Η πρωτιά της Ελλάδας
Τα ποσοστά των διαδικτυακών αγγελιών εργασίας για επαγγελματίες βάσεων δεδομένων και δικτύων μεταξύ όλης της διαδικτυακής ζήτησης για ειδικούς ΤΠΕ κυμαίνονταν από 18,5% στην Ελλάδα, 15,7% στη Λετονία και 14,2% στη Φινλανδία έως 4,9% στη Σλοβενία, 6,3% στην Ισπανία και 6,6% στη Σουηδία.
Αυτές οι πειραματικές στατιστικές σχετικά με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ σε διαδικτυακές αγγελίες εργασίας εξάγονται με βάση εκατομμύρια διαδικτυακές αγγελίες εργασίας (OJAs) που έχουν αφαιρεθεί από εκατοντάδες πύλες εργασίας στο διαδίκτυο.
Latest News
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης