
Εταιρείες ενέργειας από όλο τον κόσμο, τεχνολογικές και χρηματοπιστωτικές/επενδυτικές εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα βρίσκονται στην κορυφή της κερδοφορίας, με τα κέρδη τους αυτά να φτάνουν τα εκατοντάδες δισ. δολάρια.
Μπορεί πολλά από αυτά να είναι κέρδη προ φόρων, αλλά αποτελούν ρεκόρ αφού ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Aramco, της οποία τα κέρδη ξεπέρασαν τα 247 δις δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Δεύτερη στη σχετική λίστα με βάση πάντα τα συνολικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο 2022 και τα α’, β’ και γ’ τρίμηνα του 2023 είναι η Apple με κέρδη που ξεπερνούν τα 114 δις δολ. Το μέγεθος αυτό είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ χωρών όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Κένυα και η Κούβα και λίγο πιο κάτω από αυτό της Σλοβακίας.
Στις υπόλοιπες θέσεις ακολουθούν η Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ με προ φόρων κέρδη 100 δις, η Microsoft με 95 δις, η Alphabet που είναι η μητρική εταιρεία της Google με 78 δις, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom με 76 δις, η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase με 63 δις, η Exxon Mobil με 61 δις, η κινεζική τράπεζα ICBC με 59 δις και τη δεκάδα κλείνει η China Construction Bank με 55 δις δολάρια σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο companiesmarketcap.com.
Αντιδράσεις για υπερκέρδη σε ενέργεια και τρόφιμα
Η υψηλή κερδοφορία πολλών εταιρειών, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας και των τροφίμων, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από καταναλωτές και κυβερνήσεις που θεωρούν ότι είναι υπεύθυνη για το άλμα που σημείωσε ο πληθωρισμός τους προηγούμενους μήνες.
Νέα έκθεση από τις ομάδες σκέψης της Βρετανίας Public Policy Research και Common Wealth αναφέρει ότι μεγάλες εταιρείες στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων ενίσχυσαν σημαντικά τον πληθωρισμό το 2022 μεταφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερες αυξήσεις από ό,τι χρειαζόταν, με σκοπό την προστασία των περιθωρίων κέρδους τους.
Όπως αναφέρεται, μεγάλες εταιρείες έκαναν τον πληθωρισμό «να κορυφωθεί και να παραμείνει πιο επίμονος», ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της παραγωγής τροφίμων και των εμπορευμάτων. «Υποστηρίζουμε ότι η ισχύς στην αγορά από ορισμένες εταιρείες και σε ορισμένους τομείς –(…) ειδικά μετά την πανδημία – ενίσχυσε τον πληθωρισμό», ανέφερε η έκθεση.
Η ανάλυση αφορούσε 1.350 εταιρείες εισηγμένες στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και σύμφωνα με αυτή τα ονομαστικά κέρδη των εταιρειών ήταν κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα στο τέλος του 2022 από ό,τι στο τέλος του 2019. Αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι τα συνολικά περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί, αλλά σημαίνει ότι οι καταναλωτές επωμίζονται υψηλότερες τιμές, είπαν οι συντάκτες της έκθεσης όπως την παρουσίασε το CNBC.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing