Δύο με τρεις μήνες θα χρειαστεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση για μείωση των επιτοκίων, δήλωσε η διοικήτρια της τράπεζας Elvira Nabiullina στα μέσα ενημέρωσης RBC την Κυριακή.

Η κεντρική τράπεζα, όπως αναφέρει το Reuters,  αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 16% νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ως απάντηση στον επίμονο πληθωρισμό, και άφησε να εννοηθεί ότι ο κύκλος σύσφιξης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ηγεσία: Ποιοι άφησαν το αρνητικό στίγμα τους στην αγορά το 2023

Ωστόσο, η Nabiullina δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς η ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Πρέπει πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά, ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα» τόνισε

Η διοικήτρια επισήμανε ότι η τράπεζα λαμβάνει υπόψη της ένα ευρύ φάσμα δεικτών, αλλά κυρίως εκείνους που χαρακτηρίζουν τη σταθερότητα του πληθωρισμού.

«Αυτό θα πάρει δύο ή τρεις μήνες ή και περισσότερο. Εξαρτάται από το πόσο θα μειωθεί το ευρύ φάσμα των δεικτών που χαρακτηρίζουν τον διατηρήσιμο πληθωρισμό», είπε.

Η τράπεζα θα συνεδριάσει ξανά για να καθορίσει το επιτόκιο αναφοράς της στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο διοικήτρια τόνισε ότι η τράπεζα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τη σύσφιξξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή