Με θετικές διαθέσεις επανέρχεται από τη τετραήμερη ανάπαυλα το χρηματιστήριο Αθηνών, με ικανοποιητικό μάλιστα τζίρο δεδομένου του ότι η τελευταία εβδομάδα του έτους χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από διαδικαστικές κινήσεις μικροδιορθώσεων των χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.296,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.129,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,71% στις 1.065,26 μονάδες.

Δύο και σήμερα

Η αγορά αποχαιρετά το 2023 το οποίο κλείνει με πολύ σημαντικά κέρδη, αλλά ακόμη και πιο ευοίωνες εξελίξεις που μακροπρόθεσμα θα αποτυπώσουν τη δυναμική τους στο νέο έτος που ανατέλλει. Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Fimance, η χρονιά κλείνει με τον τραπεζικό κλάδο να έχει αφήσει πίσω του τις άσχημες εποχές και να έχει επανέλθει στην κανονικότητα, έχοντας μάλιστα ιδιωτικό χαρακτήρα πλέον. Μπορεί να πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ταρακούνησε λίγο τα νερά, παρόλα αυτά οι τραπεζίτες κατάλαβαν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις αθέμιτες πρακτικές και να κλείσουν τρύπες του παρελθόντος.

Κατά τον ίδιο, το 2023 είχε αρκετές συγκινήσεις, σημαντικά deals αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πολλά χρόνια. Πλέον οι προσδοκίες μεγαλώνουν σε μία οικονομία που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα καταφέρει, κόντρα στο ρεύμα, να έχει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται εκθετικά τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο.

Από την άλλη οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, αν και καλό θα ήταν σε αυτό το κομμάτι να κρατάμε μικρό καλάθι έχοντας την πολυτέλεια και χωρίς μειώσεις επιτοκίων να έχουμε πρόβλεψη για 2,5% αύξηση στο ΑΕΠ. Μία κίνηση στην ζώνη των 1.600 μονάδων του γενικού δείκτη είναι ορατή για το νέο έτος, κατά τον κ. Ζαχαράκη, με βάση τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και με το σημαντικό growth που έχουν αναπτύξει αρκετές εισηγμένες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Εθνική οδηγούν υψηλότερα την αγορά, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Eurobank, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Alpha Bank, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, ο Τιτάνας διορθώνει στα 21,65 ευρώ με απώλειες 1,14% αλλά και χαμηλό όγκο, ενώ σε αρνητικά εδάφη είναι και οι Jumbo, Quest, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών