Προϋπολογισμό ύψους 28,77 τρισεκατομμυρίων νάιρα (34 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2024 ενέκρινε το Σάββατο η βουλή της Νιγηρίας, αποδεχόμενη την αύξηση των κονδυλίων που είχε ζητήσει η κυβέρνηση λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για τα έσοδα και του ασθενέστερου νομίσματος.

Νιγηρία: Γλίτωσε αποζημίωση 11 δισ. δολαρίων προς ενεργειακή εταιρεία

Ο πρόεδρος Μπόλα Τινιούμπου είχε αρχικά παρουσιάσει στους βουλευτές έναν προϋπολογισμό 27,5 τρισεκατομμυρίων νάιρα, με εκτίμηση για έλλειμμα 3,9% στο ΑΕΠ και μέση συναλλαγματική ισοτιμία 750 νάιρα ανά δολάριο.

Αλλά σε ειδική συνεδρίαση το Σάββατο, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων συζήτησαν χωριστά τον προϋπολογισμό και αποφάσισαν να τον εγκρίνουν με τις αλλαγές που ζητούσε η κυβέρνηση.

Υψηλότερα έσοδα

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ανέμενε υψηλότερα έσοδα από τις κρατικές επιχειρήσεις αλλά και μια μέση συναλλαγματική ισοτιμία στα 800 νάιρα ανά δολάριο, η οποία θα ενίσχυε τα έσοδα από τις εξαγωγές. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 3,88%.

Όπως τονίζει το Reuters, κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Τινιούμπου υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτό όμως έφερε νέα δεινά στους κατοίκους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε την επιδότηση για τη βενζίνη που δινόταν εδώ και δεκαετίες καθώς και τους συναλλαγματικούς ελέγχους, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο προϋπολογισμός θα σταλεί στον Τινουμπού τη Δευτέρα για να υπογραφεί ως νόμος.

Υψηλά ελλείμματα

Η Νιγηρία έχει βρεθεί επί χρόνια αντιμέτωπη με υψηλά ελλείμματα λόγω των χαμηλών φορολογικών εσόδων και της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό  προϊόν της χώρας. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις στράφηκαν σε αύξηση του δανεισμού.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής μαστίζεται επίσης από την εκτεταμένη ανασφάλεια, η οποία έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες περιοχές από τότε που ανέλαβε ο Τινιούμπου. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση