Με διαθέσεις να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.300 μονάδων αρχίζει το νέο έτος το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τους πωλητές να υπενθυμίζουν σε επιλεκτικούς τίτλους την παρουσία τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,08% στις 1.307,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.157,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,77% στις 1.080,40 μονάδες.

Νέες προσδοκίες

Η αγορά έρχεται από ένα +39% το 2023, με τον Δεκέμβριο να είναι περισσότερο μήνας εξισορρόπησης και ανασύνταξης. Το 2023, εκτός από κέρδη, άφησε πίσω του πολλά εταιρικά νέα που συνεισέφεραν σημαντικά στην ορμή της αγοράς, με μία πραγματική οικονομία που έδειξε ότι μπορεί να ανεβάσει υψηλά τους ρυθμούς της. Άλλωστε, ήταν κάτι που η εγχώρια αγορά είχε… ξεχάσει για πάνω από μία 10ετία, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει, με αρκετά, μικρά κυρίως, χαρτοφυλάκια να εμφανίζονται αρκετά νευρικά.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Λαμβάνουν ενεργειακή ώθηση

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, δύσκολα θα παρεκκλίνει της θετικής πορείας το ΧΑ. Μπροστά του έχει συμφωνίες – ορόσημα, τόσο σε κρίσιμους κλάδους όσο και στην οικονομία. Τροφή στην καλή πορεία αναμένεται να δώσουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και οι πολύ καλές επιδόσεις από την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται μεγάλη.

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο αναμένονται κάποιοι υποστηρικτικοί παράγοντες, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εστίες αποσταθεροποίησης. Ύψιστος καταλύτης όλων όμως αναμένεται να είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς μετά από μία διετία (σχεδόν) σύσφιξης και αύξησης του κόστους χρήματος, αναμένεται, τουλάχιστον από τη Federal Reserve (η οποία δίνει και τον τόνο παγκοσμίως) η πρώτη μείωση επιτοκίου. Ουδείς πρέπει να ξεχνά άλλωστε ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Πειραιώς μπαίνουν δυναμικά στο 2024 με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι Eurobank, Εθνική, Autohellas, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Alpha bank.

Ήπια πτωτικά κινύνται οι Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Quest και ΕΥΔΑΠ, με τον Τιτάνα και τον Μυτιληναίο να μην έχουν μεταβολή. Ο Σαράντης, από την άλλη, χάνει 0,95%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών