Μετά από ένα ασταθές 2023, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική χρονιά, καθώς τα μεγάλα «αγκάθια», όπως ο υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων, φαίνεται ότι σιγά σιγά τα αφήνουμε πίσω μας.

Παρά το σκληρό οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το έτος κατά 12,6% υψηλότερα, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα και σήμερα

Αβέβαιο ξεκίνημα

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει πιο αβέβαιο ξεκίνημα για το 2024, καθώς περιμένουν νέα «σήματα καπνού» από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες του 2023, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν λόγω των προσδοκιών ότι η Fed και η ΕΚΤ θα άρχιζαν να μειώνουν τα επιτόκια από τις αρχές του 2024. Η ΕΚΤ ωστόσο δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει κάποια επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής της.

Παρά την άνοδο τον Δεκέμβρη του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,9% σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει γενικά σε πτωτική τροχιά, μετά τα μέτρα σύσφιγξης των τελευταίων μηνών.

«Ενώ η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι σταθερή και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αναμένουμε να αμβλυνθούν το 2024 και ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2% σε ετήσια βάση το [τέταρτο τρίμηνο του 2024], πολύ νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ», υποστήριξε ο επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος Jari Stehn, της Goldman Sachs.

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε νωρίτερα και ταχύτερα μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι υπονοείται από την πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ο κολοσσός της Wall Street βλέπει μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από μειώσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου τα επιτόκια φτάσουν στο 2,25% στις αρχές του 2025, υποδηλώνοντας έξι μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 150 μονάδων βάσης το 2024.

Τρεις βασικοί παράγοντες

Αυτή η προοπτική αντικατοπτρίστηκε εν μέρει από την Deutsche Bank, η οποία υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξεκινήσει τη μετάβασή της σε αναπτυξιακή τροχιά το 2024, αλλά «δεν θα φτάσει στη νέα της ισορροπία».

«Η κατεύθυνση του “ταξιδιού” είναι θετική. Βλέπουμε την οικονομία να ξεκινά τη χρονιά με ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα, αλλά να αναπτύσσεται ξανά κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μαρκ Γουόλ την Παρασκευή.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει καθώς οι κραδασμοί της προσφοράς διαλύονται και η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει γρήγορα τα επιτόκια».

Όμως η γερμανική τράπεζα επισήμανε ότι οι δομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η γεωπολιτική, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση παραμένουν ως παράγοντες αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας την ορατότητα της τροχιάς της ανάπτυξης και του πληθωρισμού πιο μακριά από τη φετινή χρονιά.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank τόνισαν τρεις βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και των αγορών: μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, αγορά εργασίας και ανταγωνιστικότητα.

Ο Μαρκ Γουόλ επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω των εγχώριων τραπεζών «αρχίζει να κορυφώνεται», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προσθέτουν αβεβαιότητα σε αυτήν την αξιολόγηση.

«Το αν η συσσώρευση θέσεων εργασίας είναι ισχυρή ή αδύναμη θα καθορίσει πιθανότατα εάν η αγορά εργασίας είναι πιο πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή να τονώσει τον πληθωρισμό – πιστεύουμε ότι το πρώτο είναι περισσότερο πιθανό από το δεύτερο», είπε ο Γουόλ.

«Η ανταγωνιστικότητα έχει πέσει σε χαμηλό όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτονώσει μεγάλο μέρος του σοκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό αποκαλύπτει ένα περίπλοκο και ευρείας βάσης πρόβλημα βιωσιμότητας».

Πρόσθεσε τέλος ότι οι εκλογές του 2024 θα καθορίσουν πώς θα ανταποκριθεί η κυβερνητική πολιτική σε αυτή τη δύσκολη θέση.

«Διεύρυνση των αποδόσεων των μετοχών»

Το ράλι του τέταρτου τριμήνου για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από «υπερπώληση σε υπεραγορά» και μετατόπισε το κλίμα από «την κατάθλιψη τον Οκτώβριο στην ευφορία μέχρι το τέλος του έτους», σύμφωνα με την Barclays.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές μπορεί να επωφεληθούν από κάποια υγιή ενοποίηση, αλλά δεδομένης της διευρυνόμενης αποδοχής μιας ήπιας προσγείωσης και της πιθανότητας για μειώσεις επιτοκίων το 2024 (περισσότερες στην ΕΕ από ό,τι στις ΗΠΑ), καθώς και της ακόμα προσεκτικής συνολικής τοποθέτησης, αισθανόμαστε την κατεύθυνση του ταξιδιού για τις αγορές που συνεχίζουν ανοδικά για το 2024», ανέφερε σε σημείωμα την Παρασκευή ο επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκής μετοχικής κεφαλαιοποίησης της Barclays, Emmanuel Cau και η ομάδα του.

«Τα στυλ που θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την υλοποίηση μιας ήπιας προσγείωσης και τη συνακόλουθη διεύρυνση των αποδόσεων των μετοχών, είναι η Αξία και το Μέγεθος (Small Cap) και διατηρούμε τη θετική μας άποψη και για τα δύο».

Η βρετανική τράπεζα διατηρεί μια ουδέτερη άποψη για την ποιότητα και την ανάπτυξη των μετοχών, τις οποίες οι στρατηγικοί αναλυτές της θεωρούν ακριβές αλλά με δυνατότητα να επωφεληθούν από την πτώση των αποδόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης