Στα «κάγκελα» βγαίνει η αγορά με τον νέο φορολογικό νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες (φορολόγηση των εισοδημάτων τους βάσει ελάχιστου τεκμηρίου) να δυναμιτίζει το κλίμα στις τάξεις των μικρομεσαίων που διατρανώνουν σε όλους τους τόνους τη αντίθεσή τους, διαμηνύοντας παράλληλα πως ο «αγώνας τώρα αρχίζει». Η Συντονιστική Επιτροπή των επιτηδευματιών να προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια για την «αντισυνταγματικότητα» του νέου νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, εστίασαν, από την νομική σκοπιά, στις μαύρες τρύπες του νέου νόμου επικεντρώνοντας τις τοποθετήσεις τους σε τρία επίπεδα. Στην οριζόντια αντιμετώπιση των επιτηδευματιών σαν εξ ορισμού φοροφυγάδων, στην φορολογική εξομοίωση επιτηδευματιών – μισθωτών και στο κατά πόσο οι φορολογούμενοι μπορούν να «παλέψουν» δικαστικά τα νέα τεκμήρια με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Προκόπη Παυλόπουλο να θέτουν ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

ΕΕΑ: Εκδήλωση για τις «Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου»

«Ο νέος νόμος παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα»

«Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να ισοπεδώνει με την νομοθεσία συλλήβδην τους φορολογούμενους, αν δεν καταπέσει δικαστικά ο νέος νόμος δεν θα έχουμε πετύχει κανενός είδους νίκη», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ που με εκτενή νομική επιχειρηματολογία επιχείρησε να αναδείξει τις συνταγματικές σκιές του νέου νόμου.

«Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας αποδέχεται την ευχέρεια του νομοθέτη να επιβάλλει τεκμήρια και να ασκεί έλεγχο για φοροδιαφυγή, αυτά όμως τα τεκμήρια οφείλουν να ανταποκρίνονται σε αυτό που ο δικαστής προσλαμβάνει σαν κοινή πείρα. Τα τεκμήρια οφείλουν να είναι μαχητά, το βάρος όμως της απόδειξης της ενδεχόμενης ανειλικρίνειας το φέρει η φορολογική αρχή, όχι ο ελεγχόμενος. Ο νέος νόμος προσκρούει και στην στην κοινή πείρα αλλά και στην νομολογία του ΣτΕ, καθώς εξομοιώνει φορολογικά μισθωτούς – ελεύθερους επαγγελματίες, πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά οικονομικά υποκείμενα», εξήγησε.

«Το να λέει το κράτος στον φορολογούμενο έλα να σε ελέγξω αν αμφισβητήσεις το τεκμήριο παραβιάζει τουλάχιστον δύο θεμελιώδη δικαιώματα, της δικαστικής ακρόασης και της δίκαιης δίκης. Παράλληλα, ο νομοθέτης σε «απειλεί» αν θέλεις να αντιστρέψεις το τεκμήριο επιχειρώντας να κάνει μία συναλλαγή με τον φορολογούμενο», σημείωσε.

«Πληγή για το κράτος δικαίου ο νέος φορολογικός νόμος»

Ορισμένες διατάξεις του νέου νόμου εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας, το φορολογικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίζει τον φορολογούμενο με τεκμήριο ειλικρίνειας, αν διαπιστώσει ανειλικρίνεια τότε οφείλει να επιβάλει τις ανάλογες ποινές», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ ο οποίος στην τοποθέτησή του «αποδόμησε» την συνταγματικότητα του πυρήνα των διατάξεων του νέου νόμου, επικαλούμενος νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας.

«Δεν είναι δυνατόν ένας φορολογικός νόμος να φορολογεί τεκμαρτό εισόδημα, οφείλει να φορολογεί το πραγματικό εισόδημα. Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι κρίσιμο, η φορολογική αρχή πρέπει μονομερώς να ελέγχει την ειλικρίνεια των δηλωθέντων εισοδημάτων. Το κράτος μπορεί να επιβάλει τεκμήρια αλλά αυτά πρέπει να είναι μαχητά», ανέφερε.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε και στο «άδικο», σύμφωνα με τον ίδιο, της εξομοίωσης της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών με την φορολογία των μισθωτών. « Η ιδία πείρα μας διδάσκει πως πρόκειται για εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης», πρόσθεσε.

«Είναι ντροπή το κράτος να ζητά από τον ελεύθερο επαγγελματία να προσέλθει ο ίδιος για έλεγχο αν αμφισβητήσει το τεκμήριο που του επιβάλλεται, είναι εντελώς αντιφατικό αυτό», υποστήριξε.

«Το ελληνικό δημόσιο ομολογεί την πτώχευση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα με αυτό τον νόμο, ομολογεί την πλήρη αδυναμία και αποτυχία του να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, ο νόμος αυτός θυμίζει αστυνομικό κράτος και όχι κράτος δικαίου. Ο νέος νόμος είναι πληγή για το κράτος δικαίου, αντιμετωπίζει τους μικρομεσαίους σαν εξ ορισμού ενόχους», κατέληξε.

«Αμάχητα τα νέα τεκμήρια»

«Τα νέα τεκμήρια όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις του νόμου είναι ουσιαστικά αμάχητα αν και θεωρητικά είναι μαχητά. Δεν είναι δυνατόν επίσης να σου λέει το κράτος αν πλήρωσε αν θες να αποφύγεις τον έλεγχο και τους μπελάδες, δεν μπορεί ο έλεγχος να είναι μία απειλή από την πλευρά του κράτους», ανέφερε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ, πρώην Βουλευτή Επικρατείας. «Πρέπει να δώσουμε βάση στις έννοιες της φορολογικής δικαιοσύνης και της καλλιέργειας της φορολογικής συνείδησης», τόνισε.

«Στο απυρόβλητο οι μεγάλοι»

«Γιατί η κυβέρνηση φορολογεί τους μικρομεσαίους και δεν φορολογεί τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ζητάμε ισονομία. Η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 15 δις. ευρώ, η κυβέρνηση στοχεύει να πάρει από τους μικρομεσαίους… 500 εκατ. ευρώ, δεν εστιάζει στους μεγάλους», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Ο νέος νόμος φέρνει λουκέτα»

«Ο νέος νόμος βάζει λουκέτο σε μία σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτοξεύοντας την φορολογία τους, παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα προεκλογικά της σημερινής κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Το λιανεμπόριο ήταν πρωτοπόρο στη φορολογική συμμόρφωση, πάνω από 100.000 ατομικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με τον νέο νόμο ο οποίος θα αποδειχθεί ανεφάρμοστος στην πράξη», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Μόλις τώρα αρχίσαμε τον αγώνα, κυβερνητική αγυρτεία»

«Συνεχίζουμε απτόητοι τον αγώνα για να καταδείξουμε το άδικο του νέου νόμου, μόλις τώρα αρχίσαμε, ο αγώνας μας θα πάει στα δικαστήρια, όσοι μας έταξαν άλλα από αυτά που έκαναν θα μας βρουν μπροστά τους, θα αναμετρηθούμε μαζί τους στος εκλογές», τόνισε σε μία φορτισένη τοποθέτηση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός που έκανε λόγο για «αγυρτεία» από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Ο μικρομεσαίος δεν θα πεθάνει»

«Το μπαλόνι θα σκάσει, δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες, η κυβέρνηση επιδεικνύει απάνθρωπη συμπεριφορά σε αυτούς που στήριξαν την ελληνική οικονομία, δεν κάνουμε πίσω στον αγώνα. Θα είμαστε στον δρόμο μέχρι τον Ιούνιο που θα γίνουν οι ευρωεκλογές, ο μικρομεσαίος ό,τι και να κάνουν δεν θα πεθάνει», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax