Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφεται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες λαμβάνουν ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τη βρετανική οικονομία, αλλά και την «ψύχραιμη» αντίδραση των αμερικανικών αγορών στα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,9%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,92% στις 7.646 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,89% στις 16.694 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,87% στις 7.451 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Burberry σημειώνει βουτιά 12%, μετά την έκδοση προειδοποίησης για την πορεία των κερδών εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, τα νέα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Νοέμβριο, με το ΑΕΠ να ξεπερνά τις προσδοκίες και να αναπτύσσεται κατά 0,3%. Αυτό είναι ελαφρώς ισχυρότερο από την ανάπτυξη 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αλλά και από τη συρρίκνωση κατά 0,3% τον Οκτώβριο.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα και ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, περισσότερο από το προβλεπόμενο του 0,1%.

Επίσης, ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ισπανικός ΔΤΚ έφτασε στο 3,1%, ήτοι μικρή πτώση από την αρχική εκτίμηση του 3,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια