Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στη σκιά των σχολίων των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προσπαθούν να κάμψουν τις προσδοκίες ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,67%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,61% στις 7.548 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,84% στις 16.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,79% στις 7.353 μονάδες.

Αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε μειώσεις επιτοκίων, πιθανόν τον προσεχή Ιούνιο, αρκετά μέλη του ΔΣ, όπως ο Joachim Nagel και ο Robert Holzmann, προσγειώνουν τις αγορές, αναφέροντας ότι θα απογοητευτούν εάν ποντάρουν σε μειώσεις.

Πληθωρισμός

Πάντως, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) σήμερα. Ο δείκτης ήταν σύμφωνος με τα προκαταρκτικά στοιχεία και υψηλότερος από εκείνον του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε αύξηση 0,1% στις τιμές καταναλωτή.

Βασική συμβολή στον πληθωρισμό ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία σημείωσε σημαντική άνοδο 12,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,3% και των υπηρεσιών κατά 4,4%.

Στα υπόλοιπα μάκρο, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 4,2% το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Το ποσοστό απασχόλησης ήταν 75,7%, στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν και το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση στο 20,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές