Υπό έλεγχο κατάφεραν να κρατήσουν τις πιέσεις σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, που ξεκίνησαν με πτώση την συνεδρίαση αλλά στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες στη σκιά των σχολίων των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προσπαθούν να κάμψουν τις προσδοκίες ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,48% στις 7.558 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,30% στις 16.571 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 7.398 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Προσγειώνονται λόγω των «γερακιών» της ΕΚΤ

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία μόδας Hugo Boss σημείωσε πτώση 9%, αφού τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη προ τόκων και φόρων αυξημένα κατά 17% στα 121 εκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερα από μια μέση πρόβλεψη 129 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε μειώσεις επιτοκίων, πιθανόν τον προσεχή Ιούνιο, αρκετά μέλη του ΔΣ, όπως ο Joachim Nagel και ο Robert Holzmann, προσγειώνουν τις αγορές, αναφέροντας ότι θα απογοητευτούν εάν ποντάρουν σε μειώσεις.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 3,2%, από 4,0%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών, η πτώση συμπίπτει με τη μείωση του εκτιμώμενου πληθωρισμού το περασμένο έτος, ο οποίος υποχώρησε στο 7,0% από 7,8%.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις 

Επίσης, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) σήμερα. Ο δείκτης ήταν σύμφωνος με τα προκαταρκτικά στοιχεία και υψηλότερος από εκείνον του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε αύξηση 0,1% στις τιμές καταναλωτή.

Βασική συμβολή στον πληθωρισμό ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία σημείωσε σημαντική άνοδο 12,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,3% και των υπηρεσιών κατά 4,4%.

Στα υπόλοιπα μάκρο, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 4,2% το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Το ποσοστό απασχόλησης ήταν 75,7%, στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν και το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση στο 20,9%.

Τέλος, το γερμανικό οικονομικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε από 12,8 τον Δεκέμβριο σε 15,2 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης υποχώρησε ελαφρά, από το -77,1 τον Δεκέμβριο στο -77,3 τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες από τον περασμένο μήνα στις 22,7, ενώ ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης σημείωσε άνοδο 3,4 μονάδων για να διαμορφωθεί στις -59,3 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επαναφορά στη ζώνη των 1.330 μονάδων έφερε η διόρθωση

Η εν πολλοίς… αναμενόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε σήμερα, με πολλά χαρτοφυλάκια να βρίσκουν ευκαιρία να πάρουν μέρος των κερδών τους και να ενισχύουν τη ρευστότητα τους, μετά από ένα πολύ καλό πρώτο δεκαήμερο που επιφύλαξε το νέο έτος για την αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 1.332,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.332,23 μονάδων (-1,57%) και 1.350,66 μονάδων (-0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 375 χιλ. τεμάχια αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,59% στις 3.234,43 μονάδες, ενώ στο -1,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.231,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 1.119,53 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές