Αυξάνονται οι πωλήσεις διαμαντιών από τους δύο μεγαλύτερους εξορύκτες αφότου η βιομηχανία διέκοψε τις προμήθειες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την κατάρρευση των τιμών.
Η φετινή καταστροφή, η οποία προκλήθηκε από τη διόγκωση των αποθεμάτων, ανάγκασε τον κλάδο να λάβει ριζικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς. Η ρωσική Alrosa PJSC τον Σεπτέμβριο διέκοψε όλες τις πωλήσεις για δύο μήνες και ακολούθησαν αγοραστές στην Ινδία – το κυρίαρχο κέντρο κοπής και εμπορίας – που απαγόρευσαν οικειοθελώς τις εισαγωγές. Η De Beers επέτρεψε στους πελάτες της να αρνηθούν να αγοράσουν όλους τους πολύτιμους λίθους που έχουν συμφωνήσει.
Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει. Η Alrosa άρχισε να πουλά ξανά ακατέργαστα διαμάντια στα τέλη Νοεμβρίου πουλώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια αποθεμάτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg. Η De Beers, η οποία πραγματοποίησε την τελευταία της πώληση της χρονιάς στις αρχές Δεκεμβρίου, πούλησε παρόμοιο ποσό.
Ο κλάδος έχει καταγράψει έντονες διακυμάνσεις από την αρχή της πανδημίας. Ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές καθώς οι αγοραστές που είχαν κολλήσει στο σπίτι στράφηκαν στα κοσμήματα με διαμάντια και σε άλλες αγορές πολυτελείας. Αλλά η ζήτηση μειώθηκε γρήγορα καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά, αφήνοντας πολλούς στον κλάδο να διατηρούν πλεονάζοντα αποθέματα για τα οποία είχαν πληρώσει πάρα πολλά.
Αυτή η χαλάρωση έγινε γρήγορα ύφεση καθώς οι ΗΠΑ, η μακράν πιο σημαντική αγορά του κλάδου, ταλαντεύονταν υπό τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπλέον, η βασική αναπτυξιακή αγορά, η Κίνα, επλήγη από μια κρίση ακινήτων που έπληξε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα διαμάντια που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο άρχισαν να πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη σε ορισμένες βασικές αγορές.
Αυτό άφησε τη βιομηχανία με ελάχιστες επιλογές από το να πνίξει την προσφορά. Αυτές οι προσπάθειες μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδουν, με κάποια κέρδη στις τιμές για τα ακατέργαστα διαμάντια, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι νέες προμήθειες από τα μεγάλα αποθέματα των εξορυκτών θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ανάκαμψη.
Πρόσφατες πωλήσεις
Η πρόσφατη πώληση της Alrosa ήταν προς λίγους αγοραστές κυρίως από την Ινδία. Πολλοί στον κλάδο αρνήθηκαν να ασχοληθούν με τα ρωσικά πετράδια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικοί λιανοπωλητές είπαν ότι δεν ήθελαν να αγοράσουν τους πολύτιμους λίθους. Πριν από τον πόλεμο, η Alrosa πουλούσε σε περίπου 50 πελάτες κάθε μήνα.
Και ενώ η De Beers έχει ξαναρχίσει τις πωλήσεις, εξακολουθεί να επιτρέπει στους αγοραστές να αθετούν συμφωνημένες αγορές. Η μονάδα της Anglo American έχει μακρά ιστορία στη διαχείριση της προσφοράς με την αποθήκευση αγαθών για να αποτρέψει την πτώση των τιμών.
Η βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα άρει την εθελοντική απαγόρευση των εισαγωγών με την προσδοκία ότι η ζήτηση θα ανακάμψει και οι τιμές των γυαλισμένων λίθων θα σταθεροποιηθούν.
Οι πωλήσεις των εξορυκτών ήταν μικρές σε σύγκριση με αυτές που συνήθως αναμένουν οι κυρίαρχοι παραγωγοί αυτή την εποχή. Η ανάκαμψη οφείλεται επίσης σε αγοραστές που δεν έχουν πέτρες και χρειάζονται νέες προμήθειες για να κρατήσουν ανοιχτά τα εργοστάσια, αντί της έντονης ζήτησης για γυαλισμένα πετράδια.
Μια πιο διαρκής ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το πόσο εύρωστες είναι οι πωλήσεις κοσμημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσιμης εορταστικής περιόδου, η οποία εκτείνεται από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους