Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε τόσες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, «ηγέτες» στην ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών τους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το graphicnews.com.

Διαβατήρια: Στη 5η θέση των ισχυρότερων του 2024 το ελληνικό

Και οι έξι χώρες μπορούν να καυχηθούν για τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο, παρέχοντας στους κατόχους τους πρόσβαση σε 194 χώρες χωρίς βίζα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Η Δανία, η Σουηδία και η Νότια Κορέα κατέχουν τη δεύτερη θέση με πρόσβαση σε 193 χώρες, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία έχουν 192 προορισμούς.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ηγέτες το 2014, έπεσαν στην 7η και 4η θέση αντίστοιχα, ενώ η Κίνα ανέβηκε στην 62η θέση με σχεδόν διπλάσιες χώρες από ό, τι πριν από 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα για το 2024. Σε μια μεγάλη ανατροπή στη λίστα, η οποία ανανεώνεται ανά τρίμηνο, οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να απολαύσουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξή τους σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης Henley Passport Index άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελευθερίες πριν από 19 χρόνια.

Ο δείκτης δημιουργείται από τη συμβουλευτική εταιρεία σε ζητήματα παγκόσμιας ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Η Ευρώπη πέρασε την Ασία στην πρωτιά

Τα τελευταία πέντε χρόνια δύο χώρες της Ασίας και συγκεκριμένα η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη κυριαρχούσαν στην πρώτη θέση, αλλά πλέον η νέα πρώτη πεντάδα αποτελεί μια θριαμβευτική άνοδο για την Ευρώπη.

Στην 5η θέση η Ελλάδα

Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση – με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς – ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς).

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην 4η θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία βρίσκονται στην 5η θέση με εύκολη πρόσβαση σε 190 προορισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα