Ήπιες διακυμάνσεις με θετικά προσημα που κατάφερε στο τέλος εμφάνισε σήμερα η Wall Street, η οποία προσπάθησε να προσαρμοστεί μετά και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και να βρει τις στηρίξεις της στο σενάριο ότι η Federal Reserve δεν θα μειώσει το επιτόκιο της τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 38.521 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 4.954 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 15.609 μονάδες.

Εταιρικές στηρίξεις έλαβαν οι ευρωαγορές

«Η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δήλωση του Jerome Powell», επιβεβαίωσε ο Adam Sarhan CEO της 50 Park Investment, αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell που διέλυσαν τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. Ο επικεφαλής της Federal Reserve δήλωσε επίσης ότι οι αγορές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέραν του Μαρτίου για να μειώσει η Fed τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Eli Lilly σημείωσε άνοδο 5% μετά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε λόγω των φαρμάκων απώλειας βάρους, ενώ οι μετοχές της Palantir Technologies κέρδισαν 19%, αν και η εταιρεία σημείωσε πτώση εσόδων το τέταρτο τρίμηνο.

Από τη άλλη, οι μετοχές της τράπεζας New York Community Bank υποχώρησαν κατά 25%, διευρύνοντας στο -60% τις απώλειες από την από την αρχή του έτους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, προέβλεψε ότι περισσότερες μικρές τράπεζες πιθανότατα θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν λόγω αδυναμιών στα εμπορικά ακίνητα. Αλλά ότι το πρόβλημα είναι τελικά «διαχειρίσιμο», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη που ανέλυσε τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Πάντως, ο Bob Doll, Διευθύνων Σύμβουλος της Crossmark Global Investments, εξέφρασε ανησυχίες για το εάν η αγορά μπορεί να διατηρήσει το πρόσφατο ράλι της. «Υπάρχει πολλή δυναμική, αλλά ανησυχώ για την αποτίμηση του S&P 500, η οποία φτάνει το 20x, και ότι η Fed δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίου. Και δεν βλέπω πώς να επιτύχουμε διψήφια αύξηση κερδών», δήλωσε ο Doll.

Παρόλα αυτά, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,3% (με ετήσιο ρυθμό) το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,6% σε σχέση με το προτιμώμενο μέτρο της Federal Reserve, όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα ότι μέχρι το τέλος του έτους η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το τρέχον εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5% σε κάτω από το 4%, θέτοντας έναν ενισχυτή πυραύλων κάτω από την οικονομία της Αμερικής.

Από την άλλη, το χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε ετησίως κατά 143 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ το χρέος των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 55 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας «αυξημένο οικονομικό στρες», σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of New York. Επιπλέον, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 607 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street