Στάσιμη φαίνεται ότι παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας στην αρχή του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Έχοντας επεκταθεί μόνο κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου το 2023, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να σταματήσει τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο. Τον προηγούμενο μήνα προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,1%.

Αυτή η νέα πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την Bundesbank, η οποία έχει πει ότι ακόμη και αν η κατάσταση γύρω από το εισόδημα των νοικοκυριών βελτιωθεί, η παραγωγή μπορεί να «μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση» το πρώτο τρίμηνο.

Γερμανία: Πλησιάζει το τέλος της ως υπερδύναμης;

Ύφεση

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας συρρίκνωση, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση.

«Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν προς μια μέτρια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο, αν και φαίνεται ότι ο πάτος είναι κοντά», δήλωσε ο Erik-Jan van Harn, αναλυτής της Rabobank. «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στον τομέα των υπηρεσιών».

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία του Ομίλου των Επτά που συρρικνώθηκε πέρυσι και ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δύο μεγαλύτερων δανειστών της χώρας — η Deutsche Bank και η Commerzbank — προβλέπουν νέα συρρίκνωση το 2024. Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι  πολλά υποσχόμενη, με το συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων να βλέπει πιθανή ανάπτυξη μόλις 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή