Επανέρχεται η πλευρά Τραμπ στα περί «αλά καρτ» προστασίας των μελών του ΝΑΤΟ, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον εκπληρώνουν της οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι της Συμμαχίας.

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση

Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ που «άναψε φωτιές» στη Συμμαχία, περί μη προστασίας μελών του ΝΑΤΟ που δεν συνεισφέρουν τα δέοντα στον προϋπολογισμό, κορυφαίος σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου δήλωσε στο Reuters ότι ο Τραμπ θα πιέσει για αλλαγές στο ΝΑΤΟ οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα κράτη μέλη να χάσουν την προστασία τους από μια εξωτερική επίθεση.

«Δεν είναι δεδομένη η προστασία του ΝΑΤΟ»

Ο Κιθ Κέλογκ, απόστρατος υποστράτηγος και άλλοτε προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του πρώην προέδρου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αν ένα μέλος της συμμαχίας των 31 χωρών δεν κατάφερνε να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του για την άμυνα, όπως έχει συμφωνηθεί, ο ίδιος θα υποστήριζε την κατάργηση της παροχής προστασίας προς αυτό βάσει άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας με βάση την Ευρώπη θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να αντιδράσουν κατάλληλα. Χωρίς αυτή την πρόβλεψη, δεν είναι δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα προστάτευαν μια χώρα της Συμμαχίας που θα δεχόταν επίθεση.

«Από εκεί που κατάγομαι, οι συμμαχίες έχουν σημασία» δήλωσε ο Κέλογκ, ο οποίος διετέλεσε επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πένς. «Αλλά αν πρόκειται να συμμετέχεις σε μια συμμαχία, να συνεισφέρεις στη συμμαχία, να είσαι μέρος της συμμαχίας».

Ο Κιθ Κέλογκ

Τι θα γίνει αν νικήσει ο Τραμπ;

Ο Κέλογκ αρνήθηκε να πει αν έχει συζητήσει την συγκεκριμένη πρόταση του με τον Τραμπ, αν και είπε ότι έχουν συζητήσει συχνά για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι αν ο Τραμπ αναδειχθεί νικητής στις αμερικανικές εκλογές, πιθανότατα θα προτείνει μια συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας. Είπε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε στη συνέχεια να μετεξελιχθεί σε μια «κλιμακωτή συμμαχία», στην οποία ορισμένα μέλη θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία με βάση τη συμμόρφωσή τους στα ιδρυτικά άρθρα του ΝΑΤΟ.

Εκτός από την απώλεια της προστασίας του Άρθρου 5, συνέχισε ο Κέλογκ, τα οικονομικώς απείθαρχα μέλη θα μπορούσαν να υποστούν και άλλες συνέπειες, όπως η απώλεια πρόσβασης σε εκπαίδευση ή σε κοινούς πόρους εξοπλισμού. Οι χώρες μέλη, πρόσθεσε, θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 3, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να καταβάλλουν τις κατάλληλες προσπάθειες για την ανάπτυξη των ατομικών τους αμυντικών δυνατοτήτων. Ενώ το άρθρο 3 δεν αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν σε σύνοδο κορυφής στην Ουαλία το 2014 να κινηθούν προς αυτό το ποσοστό εντός μιας δεκαετίας.

Με το βλέμμα στο 2%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, 11 από τα 31 κράτη επρόκειτο να επιτύχουν αυτόν τον στόχο το 2023, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και αρκετών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται κοντά ή συνορεύουν με τη Ρωσία – και βεβαίως της Ελλάδας.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ από το 2019 έως το 2021, ο οποίος εξακολουθεί να συζητά θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον πρώην πρόεδρο, δήλωσε στο Reuters ότι η επιβολή εμπορικών δασμών στις χώρες του ΝΑΤΟ, εάν δεν δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, θα ήταν πιθανότατα μεταξύ των πολιτικών που θα βρίσκονταν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα