Την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες προτείνει η ΕΕ για πρώτη φορά ως μέρος των τελευταίων μέτρων που επιδιώκει να αποφασίσει με στόχο να κλείσει κάθε «παράθυρο» που επιτρέπει στη Ρωσία να λαμβάνει στρατιωτική τεχνολογία μέσω τρίτων χωρών και να αξιοποιεί στα εργοστάσια όπλων της.

Τρεις εταιρείες της Κίνας, καθώς και τέσσερις από το Χονγκ Κονγκ και μία από την Ινδία, περιλαμβάνονται σε ένα έγγραφο συνολικά 91 σελίδων με εταιρείες και μεμονωμένα πρόσωπα, που τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν σε έναν νέο κατάλογο κυρώσεων πριν από τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωσία: Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε… αχρηστία τα μισά τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Καθώς οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ετοιμάζονται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, μια πηγή δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν θα μπορούσε να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η πιο πάνω πηγή τόνισε: «Η Ρωσία επιστρατεύει κάθε κόλπο για να παρακάμψει τις κυρώσεις μας, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να κλείσουμε τα κενά, να στοχεύσουμε τις διαδρομές παράκαμψης των μέτρων και να μειώσουμε περαιτέρω τα έσοδα [της]».

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την τεχνολογία που πωλείται εκτός του μπλοκ και στη συνέχεια βρίσκει καταλήγει στα χέρια της Ρωσίας μέσω τρίτων χωρών.

Στο στόχαστρο 20 νέες εταιρείες

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ πρότεινε την προσθήκη περίπου 20 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων τριών στην  Κίνα, μίας στην Τουρκία και μίας στην Ινδία στη μαύρη λίστα εξαγωγικών εταιρειών που παρέχουν υποστήριξη στον ρωσικό στρατό.

Δύο ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατηγορούνται για μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στο Dunai, ένα λιμάνι ανατολικά του Βλαδιβοστόκ, βρίσκονται επίσης στον προτεινόμενο 13ο γύρο κυρώσεων που θα εξεταστούν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι εταιρείες της ΕΕ των 27 θα απαγορευόταν να συναλλάσσονται με τις εταιρείες που «στοχοποιούνται», καθώς οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πατάξουν την παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία.

Η ΕΕ έχει ήδη θέσει παρόμοιες απαγορεύσεις σε εξαγωγές σε περισσότερες από 600 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τριών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, και σε εταιρείες της Αρμενίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ουζμπεκιστάν.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν πέρυσι να συμπεριληφθούν πέντε κινεζικές εταιρείες στη λίστα, αλλά έκαναν πίσω λόγω της αντίθεσης του Πεκίνου και της απροθυμίας ορισμένων χωρών-μελών της ΕΕ να υιοθετήσουν τις θέσεις τους.

Πηγές αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ερευνηθεί πλήρως και ότι, αυτή τη φορά, υπήρξε επικοινωνία με την Κίνα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι υπολόγισαν ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις έχουν ήδη στερήσει από τη Ρωσία έσοδα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές προμήθειες και την ΕΕ να υστερεί, χρειάζονται νέες κυρώσεις που θα έχουν πιο απτά αποτελέσματα.

Οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζονται αναμένεται επίσης να στοχεύσουν περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους και θα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας στην ΕΕ.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στη λίστα που δραστηριοποιούνται μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του ρωσικού λιμανιού Dunai βρίσκονται ήδη στο ραντάρ των ΗΠΑ.

Έρευνα του NK News στη Σεούλ ανέφερε επίσης μια περίπλοκη επιχείρηση μεταξύ Ρωσίας και Πιονγκγιάνγκ, η οποία υπόκειται σε ξεχωριστές κυρώσεις του ΟΗΕ εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας «δίδυμα πλοία» για την αποφυγή επιτήρησης κατά την παράδοση όπλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή