Ούτε ένα 24ωρο από την ολοκλήρωση του book building για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, οι συναλλαγές βαίνουν προς ολοκλήρωση, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι συναλλαγές άρχισαν στις 13:41 σήμερα και στο πρώτο δεκάλεπτο τα άλλαξαν χέρια 270,2 εκατ. τεμάχια, ύψους 1,08 δισ.  ευρώ, που αντιστοιχούν σε ξένους θεσμικούς.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που λήφθηκε στις 07.03.2024, από τις Προσφερόμενες Μετοχές:

(i) 67.519.830 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 20% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

(ii) 270.079.320 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Πάντως, οι συναλλαγές ήταν νωρίτερα από το επίσημο χρονοδιάγραμμα, που ανέφερε ότι η πίστωση των μετοχών στις μερίδες των επενδυτών θα γινόταν στις 11 Μαρτίου. Ίσως αυτό να γίνει μόνο για τους ελληνικούς κωδικούς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μετοχική βάση της Πειραιώς αλλάζει πλέον άρδη. Από το 73% που κατείχαν οι ιδιώτες μέχρι πρότινος, πλέον θα κατέχουν το 100%, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η αναλογία φυσικών και νομικών προσώπων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με βάση δηλαδή τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα νομικά πρόσωπα κατείχαν το 67% και τα φυσικά πρόσωπα το 6%, του 73%. Επίσης, η τράπεζα κατείχε άμεσα 3.975.419 Ίδιες Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 0,32% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συγκεντρώνει προσφορές περίπου 11 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή τα 4 ευρώ.

Η διάθεση των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, η οποία οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την διοίκηση της αλλά και τις προοπτικές της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις