Με την Πειραιώς να έχει ανεβάσει στα ύψη τον τζίρο, το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις των τραπεζών, ώστε να μη χάσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, την οποία με πολύ κόπο έχει κρατήσει τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,52% στις 1.425,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 482,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 120 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.452,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,66% στις 1.246,62 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα
Μπορεί αυτήν την εβδομάδα η αγορά να έχει να διαχειριστεί την έντονη μεταβλητότητα ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, αλλά στη μεγάλη εικόνα, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, με το +10,8% που έχει επιτύχει φέτος, κατατάσσεται διεθνώς στην τιμητικότατη τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών. Πληροφοριακά, προηγούνται τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και του Τόκιο, το οποίο πριν από λίγες συνεδριάσεις κατέγραψε νέο υψηλό όλων των εποχών.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έφθασε αισίως και μετά από χρόνια το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία της συνολικής αποτίμησης των ελληνικών εισηγμένων προς το ύψος του ΑΕΠ κινείται πέριξ του 40%, όπερ δείχνει ότι η ελληνική μετοχική αγορά είναι σε discount έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και πόσο πολύ δρόμο χρειάζεται να διανύσει προκειμένου να φτάσει τα επίπεδα των αναπτυγμένων Αγορών.
Τα πολύ θετικά αποτελέσματα χρήσης αριθμού εισηγμένων στηρίζουν τις αποτιμήσεις, ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές σε προεξόφληση ανάλογης συνέχειας και σε προσδοκία ανακοίνωσης και… είσπραξης μερισμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα. Έτσι, κατά τον κ. Στεριώτη, διαγραμματικά, ο ΓΔ βρίσκει τα πρώτα μεγάλα στηρίγματα στα τοπικά χαμηλά των 1.396 και 1.383 μονάδων αλλά και στις 1.379 (υψηλό Μαρτίου 2014 που έχει μετατραπεί σε στήριξη), ενώ -ελλείψει κοντινών αντιστάσεων- εποφθαλμιά ξεκάθαρα πλέον το ψυχολογικό επίπεδο των 1.500 μονάδων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,08%, με τις Σαράντης, Εθνική, Πειραιώς, Cenergy, Eurobank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει άλμα 2,30%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Quest, Titan, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών