Με την Πειραιώς να έχει ανεβάσει στα ύψη τον τζίρο, το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις των τραπεζών, ώστε να μη χάσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, την οποία με πολύ κόπο έχει κρατήσει τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,52% στις 1.425,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 482,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 120 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.452,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,66% στις 1.246,62 μονάδες.

Η μεγάλη εικόνα

Μπορεί αυτήν την εβδομάδα η αγορά να έχει να διαχειριστεί την έντονη μεταβλητότητα ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, αλλά στη μεγάλη εικόνα, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, με το +10,8% που έχει επιτύχει φέτος, κατατάσσεται διεθνώς στην τιμητικότατη τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών. Πληροφοριακά, προηγούνται τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και του Τόκιο, το οποίο πριν από λίγες συνεδριάσεις κατέγραψε νέο υψηλό όλων των εποχών.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έφθασε αισίως και μετά από χρόνια το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία της συνολικής αποτίμησης των ελληνικών εισηγμένων προς το ύψος του ΑΕΠ κινείται πέριξ του 40%, όπερ δείχνει ότι η ελληνική μετοχική αγορά είναι σε discount έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και πόσο πολύ δρόμο χρειάζεται να διανύσει προκειμένου να φτάσει τα επίπεδα των αναπτυγμένων Αγορών.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα χρήσης αριθμού εισηγμένων στηρίζουν τις αποτιμήσεις, ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές σε προεξόφληση ανάλογης συνέχειας και σε προσδοκία ανακοίνωσης και… είσπραξης μερισμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα. Έτσι, κατά τον κ. Στεριώτη, διαγραμματικά, ο ΓΔ βρίσκει τα πρώτα μεγάλα στηρίγματα στα τοπικά χαμηλά των 1.396 και 1.383 μονάδων αλλά και στις 1.379 (υψηλό Μαρτίου 2014 που έχει μετατραπεί σε στήριξη), ενώ -ελλείψει κοντινών αντιστάσεων- εποφθαλμιά ξεκάθαρα πλέον το ψυχολογικό επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,08%, με τις Σαράντης, Εθνική, Πειραιώς, Cenergy, Eurobank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει άλμα 2,30%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Quest, Titan, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών