Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπως είπε ο Γιώργος Κοπανάκης, τεχνικός διευθυντής Gastrade, της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της πλωτής υποδομής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.

Μιλώντας από το βήμα του Forum East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ, ο κ. Κοπανάκης υπογράμμισε τη σημασία του έργου που αναπτύσσεται στην περιοχή εδώ και 10 χρόνια. Όπως εξήγησε, το φυσικό αέριο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και είναι το καθοριστικό καύσιμο, ορυκτό μεν, που, όμως, αποτελεί την βάση για την ενεργειακή μετάβαση.

«Το έργο που σε λίγες εβδομάδες θα λειτουργεί, όπως είπε, προβλέπεται να λειτουργήσει εμπορικά για 30 χρόνια και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου και να βοηθήσει την περιοχή να αναπτύξει κι άλλες μονάδες ΑΠΕ, μπαταρίες και άλλα ανανεώσιμα έργα. Αρα, μπορούμε να παίξουμε κρίσιμο ρόλο στην περιοχή για να τη βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

City Hub Events Αλεξανδρούπολη: Διάθεση για επενδύσεις στη Θράκη, «πληγή» οι υποδομές

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το δεύτερο FSRU, αυτό της Θράκης. Όπως είπε ο κ. Κοπανάκης, «έχουμε την άδεια εγκατάστασης εδώ και μήνες. Είναι το δίδυμο έργο καθώς έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τεχνικά είμαστε σε ένα στάδιο, μόλις λύσουμε το εμπορικό κομμάτι να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα. Τα δύο έργα μπορούν να ενισχύουν τη δυναμικότητα έγχυσης αερίου στην περιοχή».

Ο αναπτυξιακός νόμος

Από την πλευρά της, η γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, Βίκυ Λοΐζου, μιλώντας στο ίδιο πάνελ με θέμα την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και τον ρόλο της Θράκης σε αυτή την πορεία, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή Σωτήρη Δανέζη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά. Τόνισε ότι από τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζεται ένα νέο καθεστώς στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου για μεγάλες επενδύσεις στο πλαίσιο της ενέργειας και δη της πράσινης ενέργειας, με προστιθέμενη αξία, ώστε κάποια έργα να έχουν έξχτρα βαθμολογία στην αξιολόγησή τους για προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ως στρατηγικής σημασίας. «Στόχος είναι να στηρίξουμε απόφαση κυβέρνησης να μετατραπεί η ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε πλέον να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και ελληνικές για να έχουμε επιθυμητό αποτέλεσμα. Και ο συνδυασμός πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει η χώρα μας μπορεί να συμβάλει ώστε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και τη γεωπολιτική της σημασία ώστε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου», είπε, μεταξύ άλλων.

Η διαχείριση των αποβλήτων

Για άρρηκτη σχέση της διαχείρισης αποβλήτων και της ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης έκανε λόγο ο Μανώλης Γραφάκος, γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Όπως είπε, «η διαχείριση αποβλήτων και οι στοχεύσεις της ΕΕ γύρω από αυτό το θέμα συνδέεται απόλυτα με την ανάγκη να υπάρξει απεξάρτηση από εισαγωγή πρώτων υλών και από κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από την παραγωγή τους. Για αυτό πολύ βασικό στοιχείο η ανακύκλωση, και εμείς ως χώρα έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Πολύ γρήγορα κινούμαστε στη λογική να πετύχουμε τους ευωπαϊκούς στόχους για αύξηση ανακύκλωσης και χαμήλωμα των ποσοστών ταφής». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «στη διαχείριση των αποβλήτων με σταθερότητα θα οδηγηθούμε από παρίας της ευρώπης το 2019, να έχουμε πιάσει τους στόχους ή να είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το 2030, όσον αφορά την ταφή απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ομοίως και οι στόχοι στο ενεργειακό μείγμα είναι φιλόδοξοι και θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2030».

Αναφερόμενος σε θέματα που αποτελούν ζητούμενα για βελτίωση, επεσήμανε τη γραφειοκρατία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ανάγκη να συντελεστούν αλλαγές από τους ίδιους τους πολίτες, ξεκινώντας από απλές καθημερινές συνήθειες όπως είναι η χρήση μεταφορικού μέσου και ο διαχωρισμός των οικιακών απορριμμάτων.

Η ενεργειακή απεξάρτηση

Τέλος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μέλος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε ότι η ΕΕ επέδειξε γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν αποδείχθηκε ότι κακώς η Γερμανία είχε οδηγήσει την ένωση σε μια μονοσήμαντη ενεργειακή εξάρτηση με τη Ρωσία. Ως προς αυτό, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο προγραμματισμός, οι συνέργειες και οι συμμαχίες, όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για παροχή αερίου. Η προσπάθεια για απεξάρτηση έχει αποδώσει, είπε, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στην ερώτηση του Σωτήρη Δανέζη εάν ενεργειακή απόδοση και στρατός μπορούν να συμβαδίσουν, απάντησε κατηγορηματικά θετικά: «Βεβαίως. Και είναι ζητούμενο στο σχεδιασμό των συστημάτων και της λειτουργίας των υποδομών. Γίνανε μέσα στις ένοπλες δυνάμεις από το ΕΣΠΑ και με καλό σχεδιασμό αρκετά έργα στην κατεύθυνση αυτή. Ακόμα και τα καινούργια συστήματα, τα αεροσκάφη, ο συντελερστής της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος μπαίνουν σαν πολύ σοβαρός παράγοντας επιλογής του όποιου συστήματος ή σχεδιασμού», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια