
Σε μία παγίδα χαμηλής παραγωγικότητας και δομικών αδυναμιών φαίνεται ότι έχει κολλήσει ο κόσμος την τελευταία 15ετία, όπως δείχνει νέα ανάλυση των δεδομένων ανάπτυξης από τους Financial Times. Είναι άλλωστε κάτι παραπάνω από εμφανές ότι από τη μεταπολεμική άνθηση μέχρι την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις χώρες της G7 αυξήθηκε σταθερά, αλλά έκτοτε η ανάπτυξή του έχει επιβραδυνθεί στα περισσότερα από αυτά.
Ο κύριος “ένοχος” είναι η ανεπαρκής παραγωγικότητα. Το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τη μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, η οποία στις G7 έχει μειωθεί.
Τα διορθωτικά μέτρα — αναβάθμιση δεξιοτήτων, ενίσχυση υποδομών και καινοτομίας — έχουν προωθηθεί, αλλά φαίνεται πιο εύκολο να εντοπιστούν παρά να διορθωθούν.
Παγκόσμια οικονομία: Πώς έμαθε να αγαπά το… χάος
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων, οι απαρχαιωμένες υποδομές και οι αναποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ο ρυθμός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί και στις προηγμένες οικονομίες.
Υπάρχει κάποιο είδος «παγίδας ανώτερου εισοδήματος»;
Σύμφωνα με την ανάλυση των FT, για την εξήγηση αυτής της δυστοκίας, τρεις δυναμικές ξεχωρίζουν.
Πρώτον, τα προηγμένα έθνη έχουν ήδη εφαρμόσει τις πιο εύκολα εφικτές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν ανοίξει το εμπόριο, έχουν μεταρρυθμίσει τους τραπεζικούς τομείς και έχουν ιδιωτικοποιήσει τη χρηματοδότηση.
Η περαιτέρω ανάπτυξη όμως περιλαμβάνει πολύπλοκα μέτρα που βοηθούν στην πιο παραγωγική οργάνωση ιδεών, κεφαλαίων και ταλέντων. Για παράδειγμα, ο Daron Acemoglu, καθηγητής οικονομικών στο MIT, πιστεύει ότι η Δύση δεν διοχετεύει την καινοτομία όσο καλά θα μπορούσε. «Αυτό αντανακλά την κυριαρχία λίγων εταιρειών που συσσωρεύουν καινοτόμους πόρους και τη συγκέντρωση της καινοτομίας σε μερικούς μόνο τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης».
Δεύτερον, η συνεχής ανάπτυξη απαιτεί συνεχή αναβάθμιση ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου. Ωστόσο, πολλές χώρες αγωνίζονται να κάνουν τα συστήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις. Η βελτίωση των υποδομών είναι επίσης ένας αγώνας.
Ο μέσος όρος ηλικίας των βιομηχανικών υποδομών, της ηλεκτρικής ενέργειας και των εθνικών οδικών υποδομών της Αμερικής είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1925. Στη Βρετανία, όμως, τα χάλκινα καλώδια τηλεπικοινωνιών της βικτωριανής εποχής έχουν επιβραδύνει τη μετάβαση της χώρας στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη υποδομής παλαιού τύπου σε άλλα κράτη τους επέτρεψε να ξεπεράσουν τους G7: το μετρό του Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι το μακρύτερο σύστημα τρένων χωρίς οδηγό στον κόσμο, ενώ η Εσθονία διαθέτει μία από τις καλύτερες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στον κόσμο.
Τρίτον είναι η πρόκληση της δημοκρατικής διαδικασίας. Στο Rise and Decline of Nations, ο οικονομολόγος Mancur Olson περιέγραψε πώς οι ομάδες λόμπι μπορούν να «επιβραδύνουν την ικανότητα μιας κοινωνίας να υιοθετεί νέες τεχνολογίες και να ανακατανέμει πόρους ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες». Ο Olson υποστηρίζει ότι οι ομάδες με επιρροή αυξάνουν «την πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων και τον ρόλο της κυβέρνησης». Είναι δύσκολο να κάνεις όλους χαρούμενους.
Άλλες δυναμικές μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι οι γηράσκουσες βάσεις ψηφοφόρων σε πλούσιες χώρες θα μετατοπίζουν όλο και περισσότερο τα πολιτικά κίνητρα και τους πόρους μακριά από τους νεότερους εργαζόμενους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη.
Μερικές πλουσιότερες χώρες έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Λίγα έχουν αυταρχικές τάσεις, αλλά είναι γενικά καλά διοικούμενα μικρά κράτη, μια ομάδα που ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, αξιολόγησε στο The Small States Club. Το μέγεθός τους έχει ενθαρρύνει τον στρατηγικό σχεδιασμό πόρων, την εθνική συνοχή, την εξειδικευμένη καινοτομία και το άνοιγμα, γεγονός που έχει υποστηρίξει την ευελιξία.
Τα μαθήματα
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν μαθήματα για μεγαλύτερες, πλούσιες δημοκρατικές χώρες. Πρώτον, η εστίαση βοηθά στην αποτελεσματική διοχέτευση πόρων. Δεύτερον, το μέγεθος και τα ποικίλα συμφέροντα καθιστούν τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων πιο αργή και πιο δύσκολη. Η ανάθεση περισσότερων αποφάσεων σε περιφερειακό επίπεδο, ο σχεδιασμός πολιτικών που αποζημιώνουν καλύτερα τις μειοψηφίες και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων θα βοηθούσε. Τρίτον, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διαθέτουν καλύτερους πόρους και υψηλότερες δεξιότητες για να χειρίζονται πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερο ρυθμό.
Η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ωθήσει ιστορικά την αύξηση της παραγωγικότητας. Πολλοί ελπίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει το ίδιο. Αλλά η κεφαλαιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει υπέρβαση της ίδιας ευρείας δυναμικής με την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες της G7: βελτιστοποίηση της ρύθμισης της τεχνολογίας, ηλεκτροδότηση παλαιών ενεργειακών συστημάτων για την τροφοδοσία της και υποστήριξη όσων ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους.
Η λεγόμενη «παγίδα μεσαίου εισοδήματος» – στην οποία τα έθνη αγωνίζονται για τη μετάβαση σε υψηλότερο εισόδημα – έχει αναιρεθεί από πρωτοπόρους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Πολωνίας. Με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορεί να ξεπεραστεί.
Ομοίως, εάν υπάρχει μια «παγίδα ανώτερου εισοδήματος», δεν είναι επειδή τα οικονομικά δεν θα επιτρέψουν τη συνεχή ευημερία. Απαιτεί μάλλον τις σωστές πολιτικές και πολιτικές για να ξεπεραστεί, καταλήγουν οι FT.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια