Σε ανεβασμένο mood εξαγορών και συγχωνεύσεων, δίχως ανάσα, έχει εισέλθει εδώ και καιρό ο κλάδος της πληροφορικής με τα εκατομμύρια να πηγαινοέρχονται και τις συμφωνίες να δίνουν και να παίρνουν ακολουθώντας αστραπιαίες ταχύτητες.

Πληροφορική: Με αστραπιαία ταχύτητα αλλάζει η αγορά – Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί

Με την αξία των εξαγορών, κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους εταιρειών, για το 2023, να υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως την χρονιά που διανύουμε o κλάδος έχοντας πατημένο το πόδι σταθερά στο γκάζι θα συνάψει deals άνω των 200 εκατ. ευρώ με τα μεγάλα ψάρια να «τρώνε» τα μικρά και την αγορά να συγκεντρώνεται περαιτέρω.

Τα mega projects Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η ισχυρή πίεση για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους… on time καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν κονδύλια και το αγκάθι της δυσκολίας εύρεσης εργατικού δυναμικού μεταβάλλουν ραγδαία τις ισορροπίες με τους παίκτες της αγοράς να προσπαθούν να καθορίσουν, αφού λάβουν υπόψιν τους τα νέα δεδομένα, τις στρατηγικές τους.

Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας, στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων, έλκει σαν μαγνήτης τους επενδυτές (Έλληνες και ξένους) που βγαίνουν… στην γύρα, κυνηγώντας τοποθετήσεις σε εταιρείες οι οποίες προσδοκούν πως θα τους αποφέρουν μεγιστοποίηση κερδών και αποδόσεων.

Από το 2021 στον κλάδο τεχνολογίας και λογισμικού συμφωνίες και συγχωνεύσεις δίνουν τον τόνο στην αγορά με πάνω από 45 εξαγορές να έχουν ολοκληρωθεί. Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» επιχειρεί μία αναδρομή στα εμβληματικότερα deals των τελευταίων χρόνων (αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ) που διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς στην αγορά.

Οlympia Group – Entersoft

Στις 4 Μαρτίου 2024 στην εξαγορά του 53% της Entersoft προχωρά η Olympia Group το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη διεθνούς επενδυτή, μία συμφωνία – game changer στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού (business software).

Ο όμιλος που πριν από 8 περίπου χρόνια απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne, προχώρησε τώρα σε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft S.A. που αντιπροσωπεύουν το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για την απόκτηση των μετοχών τους.

Με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοικτά για την αύξηση του ποσοστού που μπορεί να πουληθεί μέσω δημόσιας πρότασης εξαγοράς, η αποτίμηση της εισηγμένης με τιμή μετοχής στα 8 ευρώ, ανέρχεται κοντά στα 240 εκατ. ευρώ (128 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 53,73% και περίπου άλλα 110 εκατ. ευρώ για το μειοψηφικό 46+%).

Έχοντας στην φαρέτρα της υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα, η μη εισηγμένη SoftOne του Πάνου Γερμανού με επικεφαλής τον Πάνο Μαρτίνη, ακολουθεί ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον χώρο του business software (λογισμικό για επιχειρήσεις) που βασίζεται σε πανελλαδικό δίκτυο πλέον των 600 εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και στοχευμένων εξαγορών που της προσδίδουν επιπλέον ώθηση. Από την Unisoft Α.Ε, την Prosvasis, την Impact, cosmoONE, REGATE και AppSoft και την QBS στη Ρουμανία, η εταιρεία δηλώνει δυναμικό παρών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 έκλεισε με την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας με τον όμιλο να χτίζει αργά αλλά σταθερά πρωταγωνιστική θέση στο business software.

Ο όμιλος Olympia έχει ήδη στην κατοχή του την SoftOne. Εφόσον η τελευταία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, συνενωθεί με την Entersoft «γεννιέται» ένας γίγαντας στον τομέα του business software.

Netcompany – Intrasoft

Μέχρι στιγμής, η εξαγορά της Intrasoft International από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, εταιρεία πληροφορικής Netcompany, τον Οκτώβριο του 2021, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στο ύψος των 235 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της, κατακτά την κορυφή (σε αξία συναλλαγής). Η Netcompany-Intrasoft παραμένει σήμερα ένας πανίσχυρος «παίκτης» του κλάδου, με κομβικό ρόλο στην ελληνική και διεθνή αγορά και πολλά σημαντικά έργα στο ενεργητικό της.

Εpsilon Net, Space Hellas – SingularLogic

Στις 11 Ιανουαρίου 2021 έπεσαν οι υπογραφές για την από κοινού εξαγορά της SingularLogic, από τις εισηγμένες Epsilon Net και Space Hellas, από τη MIG, αντί ποσού 18,05 εκατ. ευρώ (με το υψηλότερο τίμημα για την αγορά πληροφορικής, εκείνη τη στιγμή), απαλλαγμένης από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων, μετά απ διάρκειας τριών ετών. Στη συνέχεια ακολούθησε το «σπάσιμο» της σε δυο νέες θυγατρικές, οι οποίες μοιράστηκαν στους επενδυτές, η Epsilon SingularLogic στην Epsilon Net και η «αυθεντική» SingularLogic στην Space Hellas.

Ιdeal Holdings – Byte Computer

Η Byte Computer τάραξε τα νερά 2 χρόνια πριν. Η ιστορική εταιρεία με αδιατάρακτη πορεία ανάπτυξης, μέχρι τότε εισηγμένη στο ΧΑ, περιήλθε στην κατοχή της εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings, με την αποδοχή δημόσιας προαιρετικής πρότασης. Η αποτίμηση άγγιξε τα 60 εκατ. ευρώ και το προσφερόμενο αντάλλαγμα αφορούσε μετρητά και μετοχές. Η πρόταση υποβλήθηκε το καλοκαίρι του ’22, έγινε αποδεκτή και τον Νοέμβριο του έτους εγκρίθηκε η διαγραφή των μετοχών της Byte από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

EτΕ – Epsilon Net

Tι δουλειά έχει μία μεγάλη τράπεζα να εμπλακεί στην αγορά της πληροφορικής;  Στις 16 Νοεμβρίου 2022 υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της εισηγμένης Epsilon Net με την συμφωνία κυρίων ανάμεσα στις δύο πλευρές να προβλέπει και την δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5% από την ΕΤΕ τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής. Η δεσμευτική συμφωνία πήρε σάρκα και οστά τον Μάιο του 2023 και τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 7,5% μέσω Χρηματιστηρίου, με την αξία της συναλλαγής να προσδιορίζεται σε 30,4 εκατ. ευρώ για το πακέτο μετοχών (στην τιμή των 7,49 ευρώ/μετοχή.). Η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων στους τομείς του Business Software, του fintech, της αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών (payments) περιλαμβάνονται στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών με την ΕτΕ να απλώνει δίχτυα στο ψηφιακό μέλλον που έρχεται, επιχειρώντας να συμβάλλει, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην διαμόρφωσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις