Τη διανομή μερίσματος ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, ή 0,1045 ανά μετοχή, προτείνει η διοίκηση της BriQ Properties για το 2023, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα πώλησης ορισμένων ακινήτων, καθώς η συμφωνία για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) έγινε με 100% δανεισμό.

BriQ Properties: Αυξημένο κατά 9,2% το χαρτοφυλάκιο ακινήτων το 2023

Όπως εξήγησε η κα Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των χρηματιστηριακών αναλυτών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ICI αποτελεί προτεραιότητα για την ΑΕΕΑΠ, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι ο Θεόδωρος Φέσσα και η Έφη Κουτσουρέλη.

Το χρονοδιάγραμμα του deal

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη πριν από περίπου ένα χρόνο και το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου με την αγορά 16 ακινήτων από την ICI, συμπεριλαμβανομένων και των 14 ακινήτων που είναι μισθωμένα στην Alpha Bank. Το τίμημα ανήλθε σε 56,6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα υπογράφηκε και προσύμφωνο για το 17ο ακίνητο αυτής της συμφωνίας με τιμή πώλησης 4 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δανεισμό.

Με την προσθήκη των 16 αυτών ακινήτων η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της BriQ αυξήθηκε σε 208 εκατ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η εταιρεία θα ελέγχει 42 ακίνητα με αξία 212 εκατ. ευρώ από 149 εκατ. στο τέλος του 2023, ενώ τα έσοδα από ενοίκια, σε ετήσια βάση, πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 6,4 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν σε 15,7 εκατ. ευρώ.

«Σημαντική είναι η αναδιάρθρωση της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου (36% αποθήκες, 23% γραφεία, 14% ξενοδοχεία, 19% καταστήματα). Πετύχαμε μία μεγαλύτερη διασπορά και μείωση του ρίσκου», τόνισε η CEO.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank συνεισφέρει περί το 34% των εσόδων της Briq, ενώ ακολουθεί ο όμιλος Quest με 20%, η Sarmed με 17% και η Hotel Brain με 9%.

Σε δεύτερη φάση, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της ICI από τη βασική της μέτοχο Ajolico της οικογένειας Χαλικιά έναντι 10,2 εκατ. ευρώ και τέλος θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών.

Πότε ολοκληρώνονται τα έργα σε Ασπρόπυργο, Πάρο και Καλλιθέα

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει την επενδυτική της στρατηγική, με το pipeline να περιλαμβάνει τρία σημαντικά έργα.
Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο εφέτος θα παραδοθεί το δεύτερο κτίριο του συγκροτήματος logistics συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.μ. μισθωμένο στην Quest, το οποίο η BriQ αναπτύσσει στην περιοχή του Ασπροπύργου σε ιδιόκτητη οικοπεδική έκταση 116.640 τ.μ.
Η αξία της υπολειπόμενης επένδυσης αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα εκτιμώνται σε 2,7 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μεικτής απόδοσης να βρίσκεται στο 8,7%. Σημειώνεται ότι το πρώτο από τα δύο κτίρια παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπρόσθετα, επεκτείνεται το ξενοδοχείο της εταιρείας Mr & Mrs White Sutites & More στην Πάρο (μισθωμένο στη Hotel Brain) με την προσθήκη 12 επιπλέον σουιτών συνολικής επένδυσης 1,7 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 61 δωμάτια και σουίτες. Η νέα πτέρυγα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη για λειτουργία εφέτος το καλοκαίρι.

Τέλος, μέσα στο 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανάπτυξης κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, ένα έργο που είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold, συνολικού εμβαδού 2.393 τ.μ.

Το 50% του επενδυτικού σχεδίου ύψους 6,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις