Οι φόβοι δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχουν ενταθεί εν μέσω ρυθμιστικών πιέσεων των αρχών και φυγής ξένων κεφαλαίων. Τώρα, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά του έτους στο Χονγκ Κονγκ κατέρρευσε την Τρίτη, καθώς οι μετοχές της κινεζικής αλυσίδας Bubble Tea ChaPanda υποχώρησαν έως και 38% από την τιμή εισαγωγής της στο ντεμπούτο της.

Η ChaPanda, γνωστή και ως Chabaidao, συγκέντρωσε σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια HK (331 εκατομμύρια δολάρια), με τις μετοχές να διατιμώνται στα 17,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ. Η δημόσια προσφορά της για ιδιώτες επενδυτές -που αντιπροσωπεύει το 10% των προσφερόμενων μετοχών – εγγράφηκε μόνο 0,5 φορές, σε μια περίοδο που η πόλη αγωνίζεται να αναζωογονήσει το χρηματιστήριο της. Το υπόλοιπο θεσμικό τμήμα εγγράφηκε 1,1 φορές. Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% τον περασμένο χρόνο.

JPMorgan: Aπομακρύνεται από τις επιχειρήσεις θεματοφυλακής σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν

Οι IPO στο Χονγκ Κονγκ συγκέντρωσαν συνολικά 604 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μειωμένες κατά 29% από πέρυσι και αποτελούν τη χαμηλότερη αρχή έτους όσον αφορά τα έσοδα από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το London Stock Exchange Group.

Υπόσχεση για επενδύσεις από τα έσοδα του ΙΡΟ

Η ChaPanda, η οποία ιδρύθηκε το 2008, διαθέτει περίπου 8.000 καταστήματα, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα, και έχει δηλώσει ότι θα ξοδέψει περισσότερα από τα μισά έσοδα από την IPO για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη βελτίωση των λειτουργιών της.

Η αγορά για αλυσίδες τσαγιού όπως το ChaPanda στην ηπειρωτική Κίνα ήταν 104 δισεκατομμύρια γιουάν (14 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της αγοράς το 2018, σύμφωνα με την China Chain Store & Franchise Association. Οι πωλήσεις στα franchises της ChaPanda εκτινάχθηκαν στα 17 δισεκατομμύρια γιουάν το 2023 από 10 δισεκατομμύρια γιουάν το 2021.

Ωστόσο, ο Ντίκι Γουόνγκ, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας της Kingston Securities με έδρα το Χονγκ Κονγκ, είπε στους FT ότι οι αλυσίδες Bubble Tea είναι πιθανό να θεωρήσουν δύσκολη τη διατήρηση της πίστης των πελατών σε έναν ανταγωνιστικό χώρο. Οι ανταγωνιστές Mixue Bingcheng, Guming Holdings και Auntea Jenny σχεδιάζουν επίσης IPO στο Χονγκ Κονγκ τους επόμενους μήνες.

Οι καταναλωτές «πάνε και έρχονται» σε αυτές τις αλυσίδες, είπε ο Γουόνγκ. «Δεν έχουν τάση ή πίστη σε καμία από τις εταιρείες. Μπορούν να αγοράσουν το αφέψημα τους ή το τσάι με λεμόνι από αυτήν την εταιρεία σήμερα και την άλλη εταιρεία αύριο».

Το κλίμα για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα χειροτερέψει

«Μετά από αυτήν την IPO το κλίμα θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο επειδή έλαβαν υποεγγραφή και αυτό δίνει μια πολύ κακή εντύπωση ότι η αγορά IPO του Χονγκ Κονγκ απλά δεν είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε. «Η συνολική αγορά θα παραμείνει χλιαρή».

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται στη 10η θέση στην παγκόσμια κατάταξη χρηματιστηρίων IPO του LSEG κατά το πρώτο τρίμηνο, πίσω από τη Βομβάη και τη Σαγκάη, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην ηπειρωτική χώρα κατέρρευσαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης Hang Seng της πόλης μειώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2023.

Ο Γκάρι Νγκ, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis, είπε στους FT ότι το Χονγκ Κονγκ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη «διπλή αιφνίδια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και την αδύναμη εμπιστοσύνη στα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την Κίνα» για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ο Νγκ πρόσθεσε ότι οι IPO μπορεί να προσελκύουν ακόμη βασικούς επενδυτές, αλλά όχι θεμελιώδεις επενδυτές, δείχνοντας ότι η αγορά «δεν αισθάνεται άνετα να κλειδώνει το κεφάλαιό της σε νέες καταχωρίσεις στο Χονγκ Κονγκ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα