Ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών εγκαταλείπουν ακριβά, στενάχωρα διαμερίσματα στο Χονγκ Κονγκ για λιγότερο ακριβές και πιο ευρύχωρες κατοικίες στο Shenzhen, μια τεράστια πόλη περίπου 27 χιλιόμετρα βόρεια που συχνά αποκαλείται κινέζικο Silicon Valley. Τα πρόσθετα προνόμια περιλαμβάνουν φθηνότερες επιλογές παράδοσης φαγητού όλο το εικοσιτετράωρο και καθαρότερο αέρα.

Στην κινεζική εφαρμογή Xiaohongshu που μοιάζει με το Instagram, οι αναρτήσεις με το hashtag «#ShenGangTongQin», που μεταφράζεται σε «Ταξίδι εργασίας Shenzhen-Hong Kong», έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τα μέσα του περασμένου έτους. Οι αναρτήσεις παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης τα logistics μετεγκατάστασης, από το κυνήγι διαμερισμάτων έως τις καλύτερες επιλογές για δείπνο σε πακέτο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Shenzhen

Χρυσός: Το ρωσικό πολύτιμο μέταλλο πλημμυρίζει το Χονγκ Κονγκ

Πίσω από την αυξανόμενη απήχηση του τρόπου ζωής των μετακινούμενων βρίσκονται μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στις επιλογές μεταφοράς και της μεγαλύτερης επικράτησης της εξ αποστάσεως εργασίας. Αυτό που για πολλούς ήταν ένα εξαντλητικό ταξίδι 90 λεπτών που συχνά περιλάμβανε έναν συνδυασμό μεταφοράς με λεωφορείο, μετρό και φέρι έχει γίνει ένα ταξίδι μισής ώρας σε ένα άνετο, κλιματιζόμενο τρένο με καθορισμένες θέσεις και σπάνιες καθυστερήσεις.

Μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ του σταθμού West Kowloon του Χονγκ Κονγκ και το οικονομικό κέντρο της Shenzhen, Futian, άνοιξε προς τα τέλη του 2018. Επιπλέον, οι μετακινούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εκτεταμένη ανατολική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το κέντρο του Χονγκ Κονγκ και το Shenzhen μέσω της διάβασης Lo Wu. Δεδομένου ότι το Χονγκ Κονγκ χωρίζεται από την ηπειρωτική Κίνα με σύνορα, οι μετακινούμενοι πρέπει να περάσουν τα σημεία ελέγχου της μετανάστευσης και στις δύο πλευρές, συνήθως μια γρήγορη διαδικασία.

Χαμηλότερα ενοίκια και μικρότερο κόστος ζωής

Επίσης, μοχλό αποτελεί η απότομη αύξηση των ενοικίων στο Χονγκ Κονγκ, που οφείλεται, εν μέρει, από μια εισροή υπηκόων της ηπειρωτικής χώρας, αποτέλεσμα των νέων πολιτικών έκδοσης βίζας που στοχεύουν στην προσέλκυση ταλέντων. Η κυβέρνηση εξέδωσε πέρυσι περίπου 44.000 βίζες σε υπηκόους της ηπειρωτικής χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος Top Talent Pass, το οποίο χορηγεί βίζα εισόδου σε αποφοίτους των 100 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

Τα ενοίκια στο Shenzhen ανέρχονται σε περίπου 108 γιουάν το τετραγωνικό μέτρο το μήνα, λιγότερο από το ένα τρίτο των τιμών του Χονγκ Κονγκ.

Η Κάθι Τσανγκ, ανώτερη διευθύντρια έρευνας στην Jones Lang LaSalle Inc. στο Χονγκ Κονγκ, είπε στο Bloomberg ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι περισσότεροι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, ειδικά εκείνοι με θέσεις εργασίας που επιτρέπουν κάποια απομακρυσμένη εργασία, επιλέγουν να ζήσουν στο Shenzhen. Η τελευταία έκθεση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων σημειώνει ότι περισσότεροι πολίτες του Χονγκ Κονγκ επενδύουν σε ακίνητα στο Shenzhen.

Ωστόσο, η Τσανγκ επισημαίνει ότι η μετεγκατάσταση στο Shenzhen δεν είναι μια ελκυστική επιλογή για όσους εργάζονται σε περιοχές του Χονγκ Κονγκ, που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα. Οι γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να διστάσουν να κάνουν μια τέτοια κίνηση.

Χονγκ Κόνγκ.

Κίνητρο και η φορολογία

Οι αυξανόμενος αριθμός μετακινούμενων, οι οποίοι είναι κυρίως υπήκοοι της ηπειρωτικής χώρας,  συνήθως εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος του Χονγκ Κονγκ: Το υψηλότερο επίπεδο είναι 15%, σε σύγκριση με τον ανώτατο συντελεστή της ηπειρωτικής χώρας του 45%.

Ενώ η Κίνα άρχισε να φορολογεί το παγκόσμιο εισόδημα των πολιτών της το 2020, η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη επιβάλει αυστηρά σε ολόκληρο τον πληθυσμό και τα άτομα μπορούν να διεκδικήσουν πίστωση φόρου στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, εάν το ίδιο εισόδημα φορολογείται η ηπειρωτική χώρα.

Ένα θέμα που απασχολεί όσους σκέφτονται να μετακομίσουν στο Shenzhen είναι η ασάφεια της πολιτικής σχετικά με το εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν μια πολυπόθητη μόνιμη κατοικία στο Χονγκ Κονγκ. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας περιλαμβάνουν «διαμονή στο Χονγκ Κονγκ για συνεχή περίοδο τουλάχιστον επτά ετών». Σε απάντηση σε ερώτηση του Bloomberg News, το τμήμα μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι εάν ένα άτομο θεωρείται απλός κάτοικος καθορίζεται από τις περιστάσεις και τους λόγους απουσίας, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχει τη συνήθη διαμονή του στο Χονγκ Κονγκ.

Παρά τις γκρίζες ζώνες, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο δέλεαρ των χαμηλών ενοικίων και τις καλύτερες τιμές του Shenzhen.

Και πάλι, δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για τέτοιες καθημερινές μετακινήσεις. Οι δυσκολίες μετακίνησης με κακοκαιρία, οι ουρές στο τελωνείο όταν υπήρχαν ακόμη οι υποχρεωτικές δηλώσεις υγείας και η μετεγκατάσταση γραφείων οδηγούν πολλούς πίσω στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή