Μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων φέρνουν οι νέοι κανόνες του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας σοβαρές αλλαγές στην ισορροπία της εν λόγω αγοράς. Μάλιστα, σε είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η νέα προσέγγιση της πόλης στο εμπόριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε παγκόσμιους πελάτες.

Το νέο καθεστώς του Χονγκ Κονγκ για την αγορά κρυπτογράφησης, το οποίο αποτελεί μέρος της εστίασης του να γίνει κόμβος για τη βιομηχανία, απαιτούσε από τα ανταλλακτήρια που λειτουργούσαν στην πόλη να υποβάλουν αίτηση για ρυθμιστική έγκριση έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με 24 εταιρείες να κάνουν προσφορές για τις άδειες υψηλής αξίας.

Τα 10 cryptos με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2024

Ωστόσο, ο Livio Weng, διευθύνων σύμβουλος του HashKey Exchange, είπε στους Financial Times ότι η απόφασή του να ξεκινήσει ένα ανταλλακτήριο με άδεια στις Βερμούδες αυτή την εβδομάδα οφείλεται εν μέρει στους φόβους ότι οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ξένους επενδυτές.

«Έτσι, αυτό εμποδίζει πολλούς παγκόσμιους χρήστες να έρθουν στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Weng, προσθέτοντας ότι η πόλη θα υποφέρει εάν εκδώσει πάρα πολλές άδειες. «Η τοπική αγορά δεν είναι τόσο μεγάλη».

Τα σχόλια του HashKey έρχονται μόνο μήνες αφότου το μοναδικό άλλο αδειοδοτημένο ανταλλακτήριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, το OSL, πούλησε σχεδόν το 30% των μετοχών του στην BGX, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της λειτουργίας ενός ανταλλακτηρίου σύμφωνα με τα νέα πρότυπα κρυπτογράφησης της πόλης, ακόμη και όταν νέες εταιρείες αναζητούν έγκριση για να λειτουργήσουν σε μία από τις πιο ενεργές αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Παραμένουν δημοφιλή τα κρυπτονομίσματα στο Χονγκ Κονγκ

Τα ψηφιακά νομίσματα παραμένουν, ωστόσο, ιδιαίτερα δημοφιλή στο Χονγκ Κονγκ παρά τις αναταράξεις στο παρελθόν. Η FTX του Sam Bankman-Fried ιδρύθηκε στην πόλη και το Χονγκ Κονγκ ήταν επίσης η τοποθεσία της ομάδας κρυπτονομισμάτων JPEX, η οποία έχει κατηγορηθεί για απάτη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων HK (180 εκατ. δολ).

Αλλά ενώ οι κάτοικοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, αναγκάζονται οι αρχές να προτείνουν αυστηρότερους κανόνες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να χτίσουν το καθεστώς της πόλης ως μια ανοιχτή αγορά με κύρος.

Οι κανόνες επιτρέπουν στα ανταλλακτήρια να εξυπηρετούν μόνο πελάτες που μπορούν να περάσουν τους ελέγχους και έχουν κεφάλαια σε τοπικό τραπεζικό λογαριασμό ή τραπεζικό λογαριασμό σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον Weng οι νέοι κανόνες έπρεπε να επιτρέψουν σε ένα ευρύτερο φάσμα ξένων επενδυτών να συναλλάσσονται στην τοπική αγορά. «Διαφορετικά, ξεχάστε τις 24 εταιρείες, νομίζω ότι η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε τέσσερις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος και ο Jason Chan, συνεργάτης της Howse Williams, ο οποίος υποστήριξε ότι «το Χονγκ Κονγκ, έχοντας μόνο περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, οι 24 εταιρείες είναι πραγματικά πολλές», δήλωσε. Εκτίμησε, δε, ότι θα μπορούσαν τελικά να δοθούν περίπου 10 άδειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto