Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα και στο 2,4% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας σημειώθηκε άνοδος 1 π.μ. σε επίπεδο μήνα, ήτοι από τον Μάρτιο στον Απρίλιο, ενώ ήταν σε ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τα τρόφιμα παραμένουν το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς ο πληθωρισμός στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλο και καπνός» ανήλθε στο 4,9% (από 4,8% τον Μάρτιο), ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη άγγιξε το 2,8% τον Απρίλιο από 2,6% τον Μάρτιο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μαζί με την Κροατία ακολουθώντας την Μάλτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,4% ετησίως τον Μάρτιο, αυξημένος από το 3,1% του Φεβρουαρίου.

Στην ευρωζώνη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το 2,6% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο). ), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Λόγω της μείωσης στις τιμές των προϊόντων αυτών καθώς και των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ – υποχώρησε στο 3,1% από 3,4% τον Μάρτιο.

«Τσίμπησε» στη Γερμανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Βρετανία: Μικρή προσέλευση στις παμπ – Μπαίνει τέλος στις περιττές… πολυτέλειες

Ο δομικός πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο.

Υψηλότερος πληθωρισμός στη Γαλλία

Υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό ανακοίνωσε η Γαλλία, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της επιτοκιακής της πολιτικής.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 2,4% τον Απρίλιο, αμετάβλητες από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 2,2%.

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,8% και οι αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών σταθεροποιήθηκαν στο 3%, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στο 1,2% και μια πτώση 0,1% στις τιμές των αγαθών.

Σε μηνιαία βάση, ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 0,2% τον Μάρτιο σε 0,5% τον Απρίλιο.

Ανοδικά και στην Ισπανία

Για δεύτερο συναπτό μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αποσύρει το μέτρα στήριξης, τα οποία απορρόφησαν μέρος της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 3,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Αφαιρώντας τον πληθωρισμό ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, υποχώρησε περισσότερο από το προσδοκώμενο στο 2,9% και στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή