Υπό προστασία

Σε προστατευόμενο περιβάλλον – όπως το συνηθίζει άλλωστε… – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από ευάριθμη κουστωδία, έκανε χθες την βόλτα του στην αγορά του Αμαρουσίου. Κλασικά και τυπικά πράγματα. Μπήκε σε μερικά καταστήματα, αντάλλαξε και λίγες κουβέντες με μερικούς ανθρώπους. Κι έβγαλε στην πασχαλινή του υποχρέωση. Τραβήχτηκαν τα σχετικά τηλεοπτικά πλάνα, βγήκαν οι αντίστοιχες φωτογραφίες, κι όλα καλά! Αν μη τι άλλο ο κ. Μητσοτάκης ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Φανταστείτε να πήγαινε σε κάποια λαϊκή περιοχή; Ούτε ψύλλος στον κόρφο του….

———–

Απαισιόδοξοι καταναλωτές

Εν τω μεταξύ στην οικονομική συγκυρία που εκδίδει το ΙΟΒΕ, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως επί παραδείγματι ότι το 51% των καταναλωτών θεωρούν πως στους επόμενους δώδεκα μήνες η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί – λίγο ή πολύ! Δηλαδή ο απλός κόσμος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που αποπνέουν οι διάφοροι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Κι ο ΟΟΣΑ στα χαμηλά

Κι ο ΟΟΣΑ του από την πλευρά βλέπει με αργούς ρυθμούς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φέτος. Και για το 2025 υπολογίζει να πέσει στα προβλεπόμενα επίπεδα. Και για το ΑΕΠ δεν βλέπει μεγαλύτερη αύξηση από το 2% φέτος. Να σας υπενθυμίσω ότι η αρχική κυβερνητική πρόβλεψη ήταν 2,9%. Στη συνέχεια – με βάση μεσοπρόθεσμο – «προσγειώθηκε στο 2,5%.

Όλα τα λεφτά στον τουρισμό

Πάντως αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μου έλεγαν πως το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τελικά στο 2,2% – 2,3%! Και βεβαίως υπάρχουν δύο παράγοντες που διατηρούν την αισιοδοξία των προβλέψεων: ο τουρισμός, που ίσως κινηθεί τελικά σε επίπεδα υψηλότερα από τα περσινά – το 2023 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάνω από 30 εκατ. τουρίστες και τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 20,5 δισ. ευρώ – και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι εδώ τελειώσαμε.

Κι οι εξαγωγές;

Οι δημοσκόποι μάλιστα θα έλεγαν πως τα … «ποιοτικά στοιχεία» της ελληνικής οικονομίας είναι προβληματικά! Α, να μην το ξεχάσω και οι εξαγωγές δεν βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Από τον Απρίλιο του 2023 έχουν πάρει την κατιούσα. Κι είναι αμφίβολο αν το 2024 θα έχουν τελικώς θετικό πρόσημο. Γίνονται προσπάθειες, αλλά εξαρτώνται από το διεθνές περιβάλλον, που δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Εντάξει;

———–

Υπερταμείο

Τον περασμένο Δεκέμβριο του 2023 σε ειδική εκδήλωση του Υπερταμείου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξελίξει την ΕΕΣΥΠ σε ένα πρότυπο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Όλοι έψαχναν να δουν πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο και τι ακριβώς θα κάνει.

Η αλήθεια είναι πώς τότε τόσο οι αόριστες αναφορές του κ. Χατζηδάκη όσο και του CEO κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη είχαν προκαλέσει μία σύγχυση…

Κανένα νέο

Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε και κανένα νέο δεν είχαμε αναφορικά με τον τρόπο μετεξέλιξης του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Κάποιες κακές γλώσσες ήθελαν, μάλιστα, σε κάποιους στο Μέγαρο Μαξίμου να μην πολυάρεσε αυτή η ιδέα και ιδίως το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης θα βρεθεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση και επένδυση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ…

Να επαναλάβω, ότι αυτές οι πληροφορίες ελέγχονται ως προς την ακρίβεια τους…

Δεύτερο εξάμηνο

Μαθαίνω, λοιπόν, πώς το νέο fund που θα δημιουργηθεί εντός του Υπερταμείου για να εξελιχθεί το τελευταίο σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, πρόκειται να συσταθεί προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ήδη, όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ προκηρύχθηκε ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα προετοιμάσει τη σύσταση του fund.

Μέσω αυτού το Υπερταμείο θα επενδύει σε βασικούς τομείς της οικονομίας φιλοδοξώντας να κινητοποιεί αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαια.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Στη «δύναμη πυρός» που θα έχει το νέο fund θα πρέπει να υπολογιστεί και το 50% από τα κεφάλαια που θα λάβει το Υπερταμείο από το ελληνικό δημόσιο για τα μετοχικά μερίδια στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που θα επιστραφούν σε αυτό.

Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί για την κάλυψη μέρους του δημόσιου χρέους. Η αποζημίωση αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα μετά τη σχετική αποτίμηση που θα ολοκληρώσει διεθνής τράπεζα.

Νόμος

Για τον ερχόμενο Ιούνιο η κυβέρνηση προγραμματίζει και το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να συσταθεί η νέα θυγατρική εταιρεία (το fund) και έπειτα στο δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η φάση της «οικοδόμησης» με τη λειτουργία του ως το τέλος της χρονιάς…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories