Θέλω να είναι δίκαιος. Κατά το ανθρωπίνως δυνατό! Ως εκ τούτου ο άνθρωπος των ημερών – όχι μόνο αυτών που πέρασαν, αλλά κι αυτών που, έρχονται – είναι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας! Κι όχι μόνο για τις μεγαλοβδομαδιάτικες τηλεοπτικές δηλώσεις σχετικά με την «ανακάλυψη» του … «νόμου της βαρύτητας» στον «χωροχρόνο της οικονομίας» – οι εκφράσεις δεν είναι δικές μου, τις έχω δανειστεί από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Χ των προηγούμενων ημερών! Οχι!

Πρόστιμα

Αλλά και στις επόμενες ημέρες ο εκ Τρικάλων ορμώμενος υπουργός Ανάπτυξης θα «κολυμπάει» στη συγκυρία, όπως το «ψάρι στο νερό». Ναι, ναι σωστά διαβάσατε. Στο επόμενο διάστημα ο κ. Σκρέκας πρώτον, ετοιμάζει νέα παρτίδα προστίμων προς τους γνωστούς servicers, τις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων – βρίσκεται ήδη στη φάση του … «αμπαλαρίσματος»….

Στη Βουλή

Δεύτερον, όπως θυμάστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ακρίβεια, στην οποία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θα είναι παρών, αλλά θα απαντήσει και σε επιθετικούς τόνους. Οπως γνωρίζετε η ακρίβεια είναι κάτι σαν την «αχίλλειο πτέρνα» του Μεγάρου Μαξίμου και θα φροντίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να την «αξιοποιήσουν» δεόντως μέχρι την 9η Ιουνίου!

«Ηχηρά» επιχειρήματα

Γνωρίζετε, εξάλλου, ότι ο κ. Σκρέκας είναι ο αγαπημένος υπουργός κ. Μητσοτάκη, κάτι σαν το «δεξί του χέρι» – με την κατά δύναμη βοήθεια, εκ του παρασκηνίου, του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου. Ετσι είναι πιθανόν πριν από την συζήτηση να «ακουστεί» μία ομοβροντία … προστίμων – «διά χειρός» του υπουργού Αναπτυξης – έτσι ώστε ο κ. Μητσοτάκης να διαθέτει «αξιόμαχο υλικό» στη συζήτηση της Βουλής. Και όπως αντιλαμβάνεστε τα επιβληθέντα πρόστιμα θα είναι ένα από τα ηχηρά επιχειρήματα του πρωθυπουργού στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης….

Η σχέση

Γι΄ αυτό σας λέω πρόκειται για μία σχέση πολύ δυνατή. Που ενώ στην αρχή η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα στο υπουργείο έμοιαζε με «εξορία στη κεντρική λεωφόρο», τελικώς η ακρίβεια τους έφερε πιο κοντά. Τόσο που έχουν αρχίσει να την «φθονούν» διάφοροι κυβερνητικοί και παρακυβερνητικοί παράγοντες. Λίγο ακόμη και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν με ματόχαντρα….

Προσδοκίες

Κι εκεί που η αγορά νόμιζε ότι οι τράπεζες είχαν ξεμπερδέψει με τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων που κόντυναν το 2023 την καθαρή πιστωτική επέκταση, ήρθαν την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας να διαψεύσουν τις σχετικές προσδοκίες.

Μείωση

Το α΄ τρίμηνο του 2024 έκλεισε με μείωση των δανειακών υπολοίπων σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023. Κι αυτό διότι οι εξοφλήσεις υφιστάμενων υπολοίπων ξεπέρασαν για μία ακόμη φορά τις νέες δανειοδοτήσεις. Ετσι, μπορεί οι τελευταίες να κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, το πρόσημο ωστόσο ήταν αρνητικό.

Το κακό…

Το κακό για τις τράπεζες είναι ότι σε πρόωρες αποπληρωμές προχωρούν οι πλέον αξιόχρεες επιχειρήσεις, μεγάλου μεγέθους κατά κύριο λόγο, οι οποίες έχουν γεμάτα ταμεία και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους για να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του τραπεζικού τους χρέους, στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Η πρακτική αυτή όχι μόνο φρενάρει τη μεγέθυνση του ενεργητικού τους, χτυπώντας τα έσοδα, αλλά περιορίζει και την καταθετική βάση.

Οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου και Παύλος Μυλωνάς

Πάντως, τόσο ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου όσο και ομόλογός του στην Εθνική Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισαν πως πρόκειται για εποχικές τάσεις, οι οποίες θα ανακοπούν τα επόμενα τρίμηνα. Το μήνυμά τους ήταν συγκεκριμένο: Οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου κινούνται στις ράγες των προβλέψεων για το σύνολο του 2024. Αυτό είναι το ζητούμενο, όπως είπαν, προκειμένου ο SSM να κάνει αποδεκτά τα αιτήματά τους για διανομή μερίσματος στους μετόχους, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Η τελική ετυμηγορία για το θέμα αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Το αδιέξοδο…

Όσο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διεισδύουν στο σύστημα ηλεκτρισμού αφενός τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα περιορίζεται.

Αλλά… Υπάρχει ένα «αλλά», το οποίο θα συνοδεύει τις παραπάνω εξελίξεις όσο οι αρμόδιες αρχές και η κυβέρνηση δεν προχωρούν σε πιο καθοριστικές λύσεις για την εμπέδωση των ωφελειών από την επέκταση των ΑΠΕ.

Κι έχει να κάνει με την ενίσχυση, αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των συστημάτων αποθήκευση ενέργειας. Όσο τέτοια έργα δεν προχωρούν τόσο θα βλέπουμε πιο συχνά το αδιέξοδο… που καταγράφηκε προχθές. Να περικόπτονται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW προκειμένου να αντέξει το σύστημα. Όχι τη ζήτηση, αλλά να μπορέσει να απορροφήσει την υπερπροσφορά πράσινης ενέργειας.

Η Γερμανία

Και την ίδια ημέρα που είχαμε το ψαλίδι στις ΑΠΕ στην ελληνική αγορά, στη γερμανική συνέβη το αντίθετο.

Κι εκείνη η αγορά δείχνει το δρόμο… που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Όπως μου εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία αποτελώντας κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι ηλεκτρικές της διασυνδέσεις είναι αναπτυγμένες με τα γειτονικά της κράτη αν και προχθές είχε μηδενικές τιμές ενέργειας και χαμηλή ζήτηση έκανε εξαγωγές περί τα 11 GW όταν η ζήτηση της αντιστοιχεί σε 45 GW.

Το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας

Να λοιπόν, όπως μου ανέφερε το ίδιο στέλεχος της αγοράς, γιατί θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση να επισπεύσουν τη μεγάλη ηλεκτρική λεωφόρο ισχύος 3 GW από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Το εγχώριο σύστημα δεν θα φτάνει στα αδιέξοδα των περικοπών της πολύτιμης πράσινης ενέργειας και οι πλεονάζουσες ποσότητες θα φτάνουν στα αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπου οι καταναλώσεις είναι μεγαλύτερες όπως και οι ανάγκες σε καθαρή ενέργεια…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories