Περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια έχουν χάσει σε χρηματιστηριακή αξία από τα τέλη του 2020 οι πενήντα εταιρείες που κέρδισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους σε πολλές από τις μετοχές που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdown.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, οι τεχνολογικοί όμιλοι κυριαρχούν στη λίστα των 50 εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη το 2020.

Ωστόσο, αυτοί οι νικητές της πανδημίας έχουν χάσει συλλογικά περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής τους αξίας, που ισοδυναμεί με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times με βάση τα στοιχεία του Bloomberg.

Η εταιρεία τηλεδιάσκεψης Zoom , της οποίας οι μετοχές εκτινάχθηκαν έως και 765% καθώς οι επιχειρήσεις στράφηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 80%, που ισοδυναμεί με πτώση της κεφαλαιοποίησής της άνω των 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τέλος εκείνου του έτους.

Η εταιρεία επικοινωνιών RingCentral που βασίζεται στο cloud σημείωσε επίσης άνθηση κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης εργασίας του 2020, αλλά έκτοτε έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της, καθώς ανταγωνίζεται κολοσσούς τεχνολογίας όπως η Alphabet και η Microsoft.

Περικοπές και αποχωρήσεις

Ο κατασκευαστής ποδηλάτων γυμναστικής Peloton ήταν ένας άλλος μεγάλος χαμένος, με τις μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 97% από το τέλος του 2020, που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χρηματιστηριακή αξία.

Η Peloton ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Barry McCarthy θα παραιτηθεί και θα περικόψει το 15% του εργατικού δυναμικού της, το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης κόστους.

Οι απώλειες προκύπτουν καθώς η απότομη επιτάχυνση των τάσεων όπως η τηλεδιάσκεψη και οι διαδικτυακές αγορές λόγω των lockdowns αποδείχτηκε λιγότερο ανθεκτική από το αναμενόμενο, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο και τα υψηλά επιτόκια και το κόστος διαβίωσης πλήττουν τη ζήτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Ορισμένες εταιρείες πιθανώς πίστευαν ότι αυτό το σοκ θα ήταν μόνιμο», δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard.

Σε ποσοστιαία βάση, η Tesla ήταν ο μεγαλύτερος νικητής του 2020. Η αξία της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτινάχθηκε 787% στα 669 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος εκείνου του Δεκεμβρίου, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει ξανά στα 589 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία Διαδικτύου Sea με έδρα τη Σιγκαπούρη ήρθε στη δεύτερη θέση, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία εκτινάχθηκε από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε 102 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την άνοδο της πανδημίας και για τις τρεις βασικές της επιχειρήσεις: gaming, ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές πληρωμές. Ωστόσο, η εταιρεία έχει χάσει έκτοτε περισσότερο από το 60%της αξίας της στο τέλος του 2020 εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Οι ομάδες ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify, JD.com και Chewy, οι οποίες αρχικά ευδοκίμησαν καθώς οι διαδικτυακές δαπάνες αυξήθηκαν, έχουν επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες.

Τα εμβόλια…

Οι ελπίδες εμβολίων και η ζήτηση για ιατρικές θεραπείες ενίσχυσαν επίσης φαρμακευτικές ομάδες όπως η Moderna και η Pfizer το 2020, καθώς και λιγότερο γνωστούς κινεζικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των WuXi Biologics, Chongqing Zhifei Biological Products και Alibaba Health Information Technology.

Ωστόσο, τα κέρδη πολλών κατασκευαστών εμβολίων στην εποχή της πανδημίας έχουν αντιστραφεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την απρόβλεπτη ζήτηση για τα εμβόλια. Η Pfizer έχει πλέον διαγράψει εντελώς τα κέρδη της από το 2020 και το 2021, παρά την από κοινού ανάπτυξη ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου μαζί με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.

Μόλις επτά από τους 50 μεγαλύτερους εταιρικούς νικητές του 2020 συνέχισαν την ανοδική τους πορεία: η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ο όμιλος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike, οι εταιρείες λογισμικού The Trade Desk και Datadog, η T-Mobile, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας CATL και η διαδικτυακή αγορά της Λατινικής Αμερικής Mercado Libre.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες που σημείωσαν κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα πήγαν ακόμα καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών Nvidia και Amazon, που κατέλαβαν την 54η και 100η θέση, αντίστοιχα, μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων του 2020. Η Nvidia έχει προσθέσει περισσότερα από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς από τα τέλη του 2020, χάρη στην έκρηξη των μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές