Ράλι κατέγραψαν την Τρίτη οι μετοχές πολλών γαλλικών εταιρειών κονιάκ, μετά τους ισχυρισμούς του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους παραγωγούς ποτών, ενδέχεται να χαλαρώσουν.

Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας, η Pernod Ricard και η Remy Cointreau , σημείωσαν άνοδο 2,7% και 7,6% αντίστοιχα από το μεσημέρι της Τρίτης, ώρα Λονδίνου.

Η Remy Cointreau αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Pernod Ricard δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχόλιο.

Ο Γάλλος Μακρόν αναφέρθηκε τη Δευτέρα στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και του χάρισε ένα μπουκάλι γαλλικού κονιάκ κορυφαίας κατηγορίας, το οποίο φέρεται να πωλείται στα 3.200 δολάρια. Ο Σι επισκέπτεται αυτήν την περίοδο την Ευρώπη και συναντά ηγέτες σε όλη την ήπειρο.

Κίνα: Στο μικροσκόπιο για αντιντάμπινγκ το γαλλικό κονιάκ

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την ανοιχτή του στάση σχετικά με τα προσωρινά μέτρα για το κονιάκ και για την επιθυμία του να μην τα εφαρμόσει», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα .

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα είχε ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στους κατασκευαστές μπράντι και κονιάκ της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή δασμών στις εισαγωγές του ποτού. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τότε είπε ότι έλαβε το αίτημα για την έρευνα από την China Liquor Industry Association για λογαριασμό της εγχώριας βιομηχανίας μπράντι, σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από το CNBC μέσω της Google translate.

Τα ηλεκτρικά οχήματα

Η κίνηση αυτή ήρθε τέσσερις μήνες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε για πλημμύρα κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλού κόστους που έπληξαν την Ευρώπη και ξεκίνησε έρευνα για την υποστήριξη του Πεκίνου στον κλάδο, έχοντας στο πλευρό της στελέχη και αξιωματούχους της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Εκείνη την εποχή, οι Βρυξέλλες είχε εκφράσει ανησυχίες για πιθανά κινεζικά αντίποινα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Daxue Consulting, μιας ομάδα έρευνας αγοράς με έδρα την Κίνα, η ασιατική χώρα εισήγαγε αλκοολούχα ποτά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το κονιάκ ήταν το μεγαλύτερο εισαγόμενο απόσταγμα, αποτελούμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από γαλλικά προϊόντα.

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ Μακρόν και Σι, το Εθνικό Γραφείο Διεπαγγελματιών του Κονιάκ (BNIC) που εκπροσωπεί τη γαλλική βιομηχανία κονιάκ κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα.

Οι πρόσθετοι δασμοί «θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιοι για μια ολόκληρη περιοχή της οποίας η οικονομία και η γεωργική δραστηριότητα βασίζονται στις πωλήσεις κονιάκ», ανέφερε ο οργανισμός. Πάνω από το 95% του ευρωπαϊκού μπράντι που εξάγεται στην Κίνα προέρχεται από τις γαλλικές περιοχές Cognac και Armagnac , πρόσθεσε.

«Λάβαμε υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν στο τέλος της συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων. Πρέπει ακόμη να αναλύσουμε το πραγματικό τους εύρος και περιμένουμε την επιβεβαίωση ότι οι παραγωγοί κονιάκ δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετους φόρους στην κινεζική αγορά είτε αμέσως είτε τους επόμενους μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της BNIC στο CNBC μέσω email την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή