Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Μάιο καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούσαν για το υψηλότερο κόστος ζωής και την ανεργία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters,  οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν να μην συνάγονται συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του κλίματος που αναφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν την Παρασκευή αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το εισόδημα και την εκπαίδευση, καθώς και τα πολιτικά κόμματα.

ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο μηνών οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ασταθής σε μηνιαία βάση και δεν υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη των καταναλωτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Michael Pearce, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.
«Η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών εξαρτάται από την ισχυρή κατάσταση των ισολογισμών των νοικοκυριών και την εύρωστη αγορά εργασίας. Μόνο εάν η τελευταία αρχίσει να υποχωρεί, θα περιμέναμε να δούμε πιο ουσιαστικά σημάδια οικονομικής αδυναμίας».

Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον συνολικό δείκτη καταναλωτικού κλίματος έφτασε στο 67,4 αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με τελική μέτρηση 77,2 τον Απρίλιο.

Θόρυβος ή σήμα;

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μια προκαταρκτική μέτρηση 76,0.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο και οι εργοδότες προσέλαβαν τον λιγότερο αριθμό εργαζομένων σε έξι μήνες τον Απρίλιο, έδειξαν πρόσφατα στοιχεία.

Η διευθύντρια του University of Michigan Surveys of Consumers Joanne Hsu δήλωσε ότι οι καταναλωτές «εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός, η ανεργία και τα επιτόκια μπορεί να κινούνται σε δυσμενή κατεύθυνση το επόμενο έτος».

Δεδομένου ότι οι τιμές της βενζίνης ήταν σχεδόν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες και οι τιμές των χρηματιστηρίων κινούνταν υψηλότερα, οι οικονομολόγοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την πτώση του κλίματος.

«Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να αντιδρούν στις προηγούμενες εκπτώσεις των μετοχών γύρω στα μέσα Απριλίου», δήλωσε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος στη Βόρεια Αμερική στην Capital Economics.

“Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε άλλους μη οικονομικούς παράγοντες όπως οι επερχόμενες εκλογές, η σύντομη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν ή η εξάπλωση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις. Μπορεί απλώς να είναι θόρυβος παρά σήμα”.

Η διάθεση ήταν υποτονική μεταξύ των Δημοκρατικών, των ανεξάρτητων και των Ρεπουμπλικανών.
Οι μετοχές στη Wall Street άλλαξαν ελάχιστα. Το δολάριο αυξήθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Οι τιμές του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μειώθηκαν.

Υψηλός πληθωρισμός

Η ανάγνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό ενός έτους αυξήθηκε στο 3,5% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο, παραμένοντας πάνω από το εύρος 2,3%-3,0% που παρατηρήθηκε τα δύο χρόνια πριν από την πανδημία COVID-19.

Οι πενταετείς προοπτικές του πληθωρισμού αυξήθηκαν στο 3,1% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν εντός του στενού εύρους 2,9%-3,1% για 30 από τους τελευταίους 34 μήνες, παραμένουν υψηλές σε σχέση με το εύρος 2,2-2,6% που παρατηρήθηκε τη διετία πριν από την πανδημία.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τάση αποπληθωρισμού θα επιβεβαιωθεί εκ νέου το δεύτερο τρίμηνο καθώς η εγχώρια ζήτηση θα μειωθεί ως απάντηση στις αυξήσεις επιτοκίων κατά 525 μονάδες βάσης από την Federal Reserve από τον Μάρτιο του 2022.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μετριασμό των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο μετά από τρεις συνεχείς μήνες ισχυρών αναγνώσεων. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα άφησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας αμετάβλητο στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο.
«Η Fed είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια, απουσία της έναρξης της ύφεσης, εκτός εάν ο πληθωρισμός κατευθυνθεί σαφώς με βιώσιμο ρυθμό στο 2%,» Conrad DeQuadros, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital.

«Οι παγιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποτελούν βασικό μέρος αυτής της αξιολόγησης και μια μακροπρόθεσμη προσδοκία 3,1% βρίσκεται κοντά στο υψηλό όριο του εύρους που η Fed κρίνει ως αγκυρωμένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή