
Σε πολυετή χαμηλά, που παραπέμπουν στην προ-μνημονιακή εποχή, πριν τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου το 2010, οδεύει εφέτος το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο στις ελληνικές τράπεζες.
Τράπεζες: Σκληρός ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρομεσαίων
Πρόκειται για τη βασική αιτία των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κόκκινα δάνεια σκαρφάλωσαν στο ιστορικό υψηλό του 49%, υπό της βάρος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Για το καθάρισμα των ισολογισμών τους, τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να σχηματίσουν προβλέψεις συνολικού ύψους περί τα 90 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων μέσα σε 13 χρόνια, από το 2009 έως το 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν χρονιές που τα σχετικά μεγέθη ξεπέρασαν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ρεκόρ καταγράφθηκε το 2015 με 14,5 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις μία χρήση.
Η ανάκαμψη
Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, ωστόσο η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί πλήρως. Με τις τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του εμπροσθοβαρούς σχεδίου τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, και με δεδομένες τις χαμηλές νέες εισροές επισφαλειών, οι προβλέψεις έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση.
Το 2022 υποχώρησαν στα 1,98 δισ. ευρώ και το 2023 μειώθηκαν περαιτέρω στη ζώνη των 1,6 δισ. ευρώ. Κι αυτό με διατήρηση του βαθμού κάλυψης των εντός ισολογισμού προβληματικών ανοιγμάτων κοντά στο 70% κατά μέσο όρο.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για το 2024, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Συνολικά την υπό εξέταση περίοδο τα αποτελέσματά τους επιβαρύνθηκαν με προβλέψεις ύψους μόλις 263 εκατ. ευρώ, ενώ οι διοικήσεις τους δεν απέκλεισαν το σχετικό κόστος να διαμορφωθεί στο σύνολο της χρήσης σε χαμηλότερα των αρχικώς αναμενόμενων επίπεδα.
Όπως λένε αναλυτές, είναι πιθανό να κινηθεί αθροιστικά στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων της χώρας.
Άλλωστε, μπαίνουμε κατά τα φαινόμενα από τον επόμενο μήνα σε τροχιά μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, εξέλιξη που θα περιορίσει περαιτέρω τους κινδύνους δημιουργίας νέων επισφαλειών, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς των διοικήσεών τους σε αυτό το μέτωπο.
Ποιότητα ενεργητικού ανά όμιλο
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α΄ τριμήνου 2024 που δημοσιοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, η ποιότητα του ενεργητικού τους έχει ως εξής:
Alpha Bank
Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο τέλος της περιόδου σε 6%, αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, με το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις να αυξάνεται στο 46%.
Ως εκ τούτου τα καθαρά NPEs έχουν πλέον υποχωρήσει στα 1,1 δισ. ευρώ.
Ο στόχος της Alpha Bank είναι ο δείκτης στα κόκκινα δάνεια να υποχωρήσει στο 5% στο τέλος του 2024 και κάτω από το 4% το 2026.
Eurobank
Πρόκειται για την τράπεζα με χαμηλότερο ύψος καθαρών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στα επίπεδα των μόλις 100 εκατ. ευρώ, δεδομένης της κάλυψης του προβληματικού χαρτοφυλακίου των 1,3 δισ. ευρώ κατά 93% από προβλέψεις.
Στο τέλος του α΄ τριμήνου ο δείκτης NPE βρισκόταν στο 3% από 3,5% στα τέλη του 2023 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί κάτω από αυτά τα επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Εθνική Τράπεζα
Χαμηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει και η ΕΤΕ, στα 1,3 δισ. ευρώ επίσης, με τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο να διαμορφώνονται στο 86% στο τέλος του α΄ τριμήνου.
Ως εκ τούτου τα καθαρά NPEs έχουν πλέον πέσει στα 182 εκατ. ευρώ, με το δείκτη καθυστερήσεων στο 3,7%.
Στόχος της διοίκησής της είναι να υποχωρήσει στο 3,5% μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς και κάτω από το 3% το 2026.
Τράπεζα Πειραιώς
Πέτυχε τη μεγαλύτερη σε μέγεθος εξυγίανση μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων, καθώς ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία από τη δυσμενέστερη θέση.
Πλέον όμως ο δείκτης NPE βρίσκεται στο 3,5% και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 1,3 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κάλυψης φτάνει το 60% και τα καθαρά NPEs στα 520 εκατ. ευρώ.
Αναμένει περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE έως και το τέλος του 2024, ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% το 2026.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος