
Σε ιστορικά υψηλά θα κινηθεί ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ορίζοντα το 2029, αγγίζοντας σε αξία τα €10,4 δισ., ή περίπου στο 4,6% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά. Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, το μέγεθος του κλάδου δύναται να αγγίξει τα €12,5 δισ., εισφέροντας το 5,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, την τελευταία πενταετία ο κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την υπόλοιπη οικονομία, αναδεικνύοντας τη δυναμική του.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σήμερα στο digital economy forum 2024: Navigating the digital future. Η μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις, υποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή εποχή.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εταιρείες του κλάδου, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και περισσότερους από 300.000 απασχολούμενους, συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής του κλάδου είναι ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μέσω του gov.gr και του ΚΕΔ, έχει εκτιμηθεί ότι απέφερε περίπου 3 δισ. ευρώ οφέλη τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ έχει αποφέρει περίπου 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής.
IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Προτεραιότητες και ευκαιρίες
Η πρωτογενής έρευνα που διενεργήθηκε σε περίπου 200 στελέχη του κλάδου ΤΠΕ αναδεικνύει ως κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία την Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), την Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%). Παράλληλα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (6%) και τα Μεγάλα Δεδομένα (10%) επισημαίνονται ως τομείς με σημαντικές δυνατότητες.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο κλάδος ΤΠΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των κλάδων, ενώ οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στην υγεία (20%), στην ενέργεια (15%) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%).
Παρά τη δυναμική του, ο κλάδος ΤΠΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη ταλέντου, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Μόλις το 2% των στελεχών θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές επαρκούν, ενώ το 63% αναγνωρίζει ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.
Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι τα στελέχη του κλάδου είναι στην πλειονότητά τους αισιόδοξα για την πορεία του, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 53% να δηλώνει “επιφυλακτικά αισιόδοξο”, ενώ το 27% βλέπει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών και ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Προοπτικές για το 2029
Η μελέτη προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου:
Διεθνοποίηση: Ενίσχυση των εξαγωγών και δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers.
Επένδυση στην Καινοτομία: Στήριξη της ανάπτυξης καινοτομικών λύσεων για εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα.
Ανθρώπινο Δυναμικό: Προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον τομέα των ΤΠΕ.
Ψηφιακή Οικονομία: Καλλιέργεια μιας «ψηφιακής» κουλτούρας με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.
Η μελέτη διαπιστώνει συνολικά ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις για να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης. Με στρατηγικές επενδύσεις, διεθνοποίηση και έμφαση στην καινοτομία, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μετάβαση της χώρας σε μια ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία. Η πρόκληση έγκειται στην υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που διαμορφώνονται.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα