Από τις 9 Απριλίου είχε ξεκινήσει το εντυπωσιακό ράλι ανόδου για τις μετοχές, όταν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε παύση τους περισσότερους από τους δασμούς που είχε ανακοινώσει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, την επονομαζόμενη και «Ημέρα Απελευθέρωσης».
Οι υψηλότεροι από τις προσδοκίες δασμοί είχαν προκαλέσει αναστάτωση στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να επαναφέρουν τα οικονομικά μοντέλα και να μειώσουν τις προοπτικές κερδών. Η αναστολή, αν και προσωρινή, παρείχε την τέλεια ευκαιρία για να φωτίσει αυτό που είχε γίνει μια χρηματιστηριακή αγορά με υπερβολικές πωλήσεις, ξεκινώντας ένα ράλι τόσο σημαντικό που ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 25% σε μόλις τρεις μήνες.
Για τον Άκμαν, υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στην οικονομία
Όπως σημειώνει το The Street, αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι η άνοδος των μετοχών σημειώθηκε παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμώνεται, αυξάνοντας τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού ή ύφεσης. Η ανεργία έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο και ο άκαμπτος πληθωρισμός πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς θα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των εναπομενόντων δασμών.
Αυτό δεν είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σκηνικό για τις μετοχές, οι οποίες συνήθως παράγουν τις καλύτερες αποδόσεις όταν η οικονομία αναπτύσσεται και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο για δαπάνες.
Δεδομένου ότι οι μετοχές έχουν ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειες που είχαν υποστεί από την σχεδόν πτωτική αγορά από την άνοιξη, υπάρχει σημαντική συζήτηση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Οι «ταύροι» υποστηρίζουν ότι η ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτώσης 19% του S&P 500 μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου αποτίμησε τους κινδύνους, ανοίγοντας τον δρόμο για διαρκή κέρδη που υποστηρίζουν τις πτώσεις των αγορών. Οι «αρκούδες» επισημαίνουν αναμφισβήτητα πλούσιες αποτιμήσεις και μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.
Ο Άκμαν και το μονολεκτικό μήνυμα στους επενδυτές
Πολλοί στη Wall Street δεν έχουν διστάσει να πουν την άποψή τους, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς διαχειριστή hedge fund, Μπιλ Άκμαν. Ο Ackman, του οποίου η περιουσία είναι 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά καλή ώστε να κατατάσσεται στην 413η θέση στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, είναι ο ιδρυτής του hedge fund Pershing Square, το οποίο διαχειρίζεται 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τον Άκμαν, υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στην οικονομία. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι δασμοί θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αργότερα φέτος, μειώνοντας την οικονομική δραστηριότητα παράλληλα με τη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένουν σαφήνεια σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες. Άλλοι πιστεύουν ότι οι δασμολογικοί κίνδυνοι είναι προσωρινοί και σε μεγάλο βαθμό υπερβολικοί.
Το μοτίβο διακράτησης επιτοκίων από την Fed έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τον Λευκό Οίκο
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σχετικά χαμηλό στο 4,1%, ωστόσο, είναι αυξημένο από το 3,4% του 2023. Επίσης, ανησυχητική είναι η αύξηση των απολύσεων. Οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει πάνω από 696.000 απολύσεις φέτος έως τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 80% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την αριθμητική ανάλυση των Challenger, Gray, & Christmas.
Η αύξηση της ανεργίας ακολουθεί τον πιο επιθετικό ρυθμό αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στην ιστορία. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 5% το 2022 και το 2023 για να μειώσει τον πληθωρισμό, μια στρατηγική που λειτούργησε, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ΔΤΚ έχει υποχωρήσει από 8% σε κάτω από 3%.
Η πρόοδος του πληθωρισμού και οι απώλειες θέσεων εργασίας ώθησαν την Fed να προβεί σε μειώσεις επιτοκίων στα τέλη του περασμένου έτους, μειώνοντας κατά 1% το επιτόκιο της Fed. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει έκτοτε σταθεροποιηθεί και οι νέες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών στον πληθωρισμό έχουν μετατοπίσει την Fed στο περιθώριο, θέτοντάς την σε κατάσταση αναμονής.
Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις μετοχές, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τα εταιρικά κέρδη και οι μετοχές συνήθως ακολουθούν τα κέρδη με την πάροδο του χρόνου.
Το μοτίβο διακράτησης επιτοκίων από την Fed έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τον Λευκό Οίκο, φαινομενικά επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να μετριάσουν μέρος της επιβάρυνσης που προκαλούνται στην οικονομία από τους δασμούς.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο της Fed, Πάουελ, «κύριο πολύ αργά» και «ηλίθιο» επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια. Ο Πάουελ παρέμεινε ακλόνητος, υποστηρίζοντας ότι η υπομονή είναι απαραίτητη.
Το έλλειμμα της Αμερικής υπερβαίνει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 6,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
Ο δισταγμός της Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική είναι ανησυχητικός, δεδομένου ότι η Fed και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται στο 1,4% φέτος από 2,8% πέρυσι.
Αν ο Πάουελ δεν προχωρήσει με τα επιτόκια και η οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω, το Κογκρέσο μπορεί να μην βοηθήσει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι το τεράστιο έλλειμμα και το βουνό χρέους της χώρας μπορεί να περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου «One Big Beautiful Bill Act».
Το έλλειμμα της Αμερικής υπερβαίνει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 6,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Συνολικά, το συνολικό δημόσιο χρέος που εκκρεμεί είναι περίπου 122% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 75% που παρατηρήθηκε το 2008 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Το σκηνικό αποτελεί απειλή για την αύξηση των κερδών. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει εξετάσει πέρα από τους κινδύνους, πιθανώς υποθέτοντας ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υποχωρήσουν, οι δασμολογικοί κίνδυνοι είναι υπερβολικοί και τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν αντί να συρρικνωθούν.
Μια ξεκάθαρη άποψη
Ο Μπιλ Άκμαν συνίδρυσε την Gotham Partners το 1992, επομένως παρακολουθεί στενά τη Wall Street για πάνω από 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχει πλοηγηθεί στην άνθηση και την ύφεση του Διαδικτύου, στη Μεγάλη Ύφεση, στην Covid και στην πτωτική αγορά του 2002.
Εν ολίγοις, ο Άκμαν τα έχει καταφέρει όλα, καθιστώντας την άποψή του για τις αγορές άξια προσοχής.
Παρά τη μεγάλη άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς από τις αρχές Απριλίου, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα «καύσιμα» για να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα.
Πολλοί επενδυτές πούλησαν μετοχές αυτή την άνοιξη εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας που οφειλόταν στους δασμούς, επιλέγοντας τη σχετική ασφάλεια των λογαριασμών της χρηματαγοράς με απόδοση 4% ή περισσότερο. Αυτή η κίνηση φαινόταν πολύ έξυπνη στις αρχές Απριλίου, αλλά δεν φαίνεται τόσο σοφή τώρα, δεδομένης της κίνησης του S&P 500.
Παρ ‘όλα αυτά, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομία και η ευμετάβλητη φύση του Προέδρου Τραμπ έχουν εμποδίσει πολλούς επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει εάν εμφανιστεί το FOMO ή οι μετοχές υποχωρήσουν, δίνοντας στους επενδυτές μια ευκαιρία να ανακάμψουν.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank of St. Louis) αναφέρει ότι το σύνολο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που ήταν αποθηκευμένα σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ήταν σχεδόν 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου, από 6,44 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.