Η εντεινόμενη οικονομική εκστρατεία του Αμρικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν δοκιμάζει τα όρια της πολυεπίπεδης συνεργασίας που ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμρ Πούτιν χτίζουν χρόνια ως αντίβαρο στην ισχύ των ΗΠΑ.
Οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας θα συναντηθούν με τον Ιρανό ομόλογό τους Μασούντ Πεζεσκιάν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που ξεκινά τη Δευτέρα στο Κιργιστάν.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα παραστεί επίσης μαζί με ηγέτες από κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Πακιστάν και τη Λευκορωσία.
Νέο μπλοκ ασφάλειας
«Το μήνυμα γίνεται όλο και πιο σαφές και δυνατότερο κάθε χρόνο ότι αναδύεται ένα νέο μπλοκ ασφαλείας», δήλωσε ο Χένρι Γουάνγκ Χουιγιάο, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση στο Πεκίνο.
Ο μονοπολικός κόσμος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ «έχει εξαφανιστεί», είπε.
Ωστόσο, με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, να απειλεί με μια «οικονομική Ημέρα D» μέτρων για την τιμωρία του Ιράν και των υποστηρικτών του, η αναμέτρηση της Τεχεράνης με τον Τραμπ κινδυνεύει να εκθέσει την αδυναμία του ΟΣΣ να δράσει με συνοχή, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ενώ το μπλοκ έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η αντιπαλότητα μεταξύ των κρατών μελών σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφερε να μεταφράσει αυτή τη γεωπολιτική φιλοδοξία σε συγκεκριμένους μηχανισμούς δράσης στην παγκόσμια σκηνή.
Αυτό είναι πιθανό να αφήσει τους ηγέτες του να προσφέρουν μόνο συμβολική αλληλεγγύη με την Τεχεράνη στη σύνοδο κορυφής στο Μπισκέκ.
Ούτε ο Σι ούτε ο Πούτιν έχουν δείξει ετοιμότητα να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ιράν και η οικονομική υποστήριξη είναι περιορισμένη.
Η προοπτική περαιτέρω κυρώσεων των ΗΠΑ ανεβάζει το διακύβευμα για μια ομάδα που έχει επιδιώξει να αμφισβητήσει την κυριαρχούμενη από τη Δύση παγκόσμια τάξη.
«Μπορούμε να περιμένουμε ρητορική καταδίκη των ΗΠΑ σύμφωνα με την κανονική κινεζική προπαγάνδα», δήλωσε ο Τζέρεμι Τσαν, ανώτερος αναλυτής για την Κίνα και τη Βορειοανατολική Ασία στο Eurasia Group. «Αλλά το Πεκίνο μπορεί επίσης να διστάζει να ρίξει φως στο πόσο αναποτελεσματικός ήταν ο ΟΣΣ στην προστασία της ασφάλειας μιας από τις χώρες-μέλη του».
Η δυναμική του Οργανισμού
Έχοντας ιδρυθεί το 2001 από την Κίνα και τη Ρωσία μαζί με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν, ο Οργανισμός Συνεργασίας του Οργανισμού Συνεργασίας (SCO) έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει ως μέλη την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και τη Λευκορωσία, ενώ το Αφγανιστάν και η Μογγολία έχουν καθεστώς παρατηρητή και άλλες 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι οι λεγόμενοι «εταίροι διαλόγου».
Τα μέλη του οργανισμού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Για τον Σε, η σύνοδος κορυφής του SCO σηματοδοτεί την έναρξη μερικών πολυάσχολων εβδομάδων κατά τις οποίες θα πραγματοποιήσει επίσης επίσημη επίσκεψη στο Κιργιστάν πριν κατευθυνθεί στην Αίγυπτο.
Αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα φιλοξενήσει ο Μόντι στο Νέο Δελχί στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην οποία σχεδιάζει επίσης να παραστεί ο Πούτιν, πριν ο Κινέζος ηγέτης πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Τετάρτη ότι ο Σι θα πραγματοποιήσει «εις βάθος ανταλλαγές» με ηγέτες σχετικά με την εμβάθυνση της συνεργασίας του SCO υπό τις «νέες συνθήκες» στον κόσμο.
Το Πεκίνο είναι έτοιμο να «οικοδομήσει συναίνεση και να γράψει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στο Μπισκέκ», δήλωσε ο Λιν.
Οι Σι και ΠΟύτιν αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, έχοντας συναντηθεί περίπου 10 φορές από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από τεσσεράμισι χρόνια.
Ρωσικές προσδοκίες
Η οικονομική εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη, βοηθώντας τον Putin να διατηρήσει την πολεμική προσπάθεια.
Η κύρια προσδοκία του Κρεμλίνου από τη σύνοδο κορυφής του SCO είναι «να δείξει ότι οι Ρώσοι και ο Πούτιν προσωπικά δεν είναι απομονωμένοι γεωπολιτικά», δήλωσε η Vita Spivak, ειδικός στους δεσμούς Κίνας-Ρωσίας στην Gatehouse, μια εταιρεία γεωστρατηγικής συμβούλων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Για τις σχέσεις Πούτιν-Σι, τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα είναι οι στρατιωτικές και τεχνολογικές ανταλλαγές, καθώς και οι ενεργειακοί δεσμοί».
Ο Μόντι και ο Πούτιν θα συναντηθούν επίσης, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτερος Ινδός διπλωμάτης Sibi George. «Και οι δύο πλευρές αναμένεται να επανεξετάσουν ολόκληρο το φάσμα των διμερών τους σχέσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των ηγετών», πρόσθεσε ο George.
Αρχικά, η Ινδία ήταν πρόθυμη να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Μόντι. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν αφού έγινε γνωστό ότι το Κιργιστάν είναι πιθανό να απευθύνει προσκλήσεις για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, γύρω από τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας του Οργανισμού Συνεργασίας του Οργανισμού, ανέφεραν οι πηγές.
Η επίσκεψη του Μόντι χαρακτηρίζεται πλέον ως επίσημη επίσκεψη.
Ο ρόλος της Ινδίας
Ο Μόντι θα συζητήσει εμπορικά και δασμολογικά ζητήματα με τους ομολόγους του της Κεντρικής Ασίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, είπε ο Τζορτζ.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν έχουν αποκλείσει την επιλογή της Ινδίας να χρησιμοποιήσει το λιμάνι Τσαμπαχάρ στον Κόλπο του Ομάν για να φτάσει στην Κεντρική Ασία.
Ενώ το Νέο Δελχί έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας, καθώς οι αποστολές αυξήθηκαν μετά από διακοπή των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν. Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις πωλήσεις λιπασμάτων στην Ινδία.
Είναι επίσης πιθανό ο Μόντι να συναντηθεί με τον Σι, τουλάχιστον ανεπίσημα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα. Η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να επιδιώξουν την επίλυση της συνοριακής τους διαφοράς στον τελευταίο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων από την θανατηφόρα σύγκρουση του 2020.
Ο Μόντι θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο Μπισκέκ, η οποία αναμένεται να καλύψει θέματα όπως οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων. Η χώρα του Καυκάσου είναι σημαντικός αγοραστής ινδικού στρατιωτικού εξοπλισμού και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την πώληση ενός ινδικής κατασκευής κινητού συστήματος πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς.
Αρχικά θεωρούμενο στη Δύση ως ανατολικός αντίπαλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τα μέλη του SCO, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, έχουν διεξάγει περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο οργανισμός έχει επίσης δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια τράπεζα ανάπτυξης, κοινούς μηχανισμούς πληρωμών και βασική οικονομική ολοκλήρωση.
«Οι ηγέτες του SCO θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτή τη σύνοδο κορυφής να μοιάζει με μεγάλη υπόθεση, ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει ότι υπάρχει δύναμη στην άλλη πλευρά αυτής της παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Temur Umarov, ερευνητής στο Κέντρο Carnegie Russia Eurasia.
Ωστόσο, η Δύση «ενέχει τόσα πολλά στον SCO που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν», είπε. Ο Τραμπ έχει ανατρέψει τόσους πολλούς διεθνείς θεσμούς που ολόκληρη η προσέγγιση στην παγκόσμια διακυβέρνηση αλλάζει, σύμφωνα με τον Βασίλι Κασίν, ειδικό σε θέματα Κίνας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών στη Μόσχα.
«Είναι αδύνατο να αγωνιστούμε για μια νέα τάξη επειδή δεν υπάρχει τάξη — υπάρχει πλήρες χάος», είπε.
«Όλοι έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι ο SCO και οι BRICS θα επιβιώσουν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά τώρα πρέπει να επιλέξουν ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουν υπό αυτές τις νέες συνθήκες».



![Λιανικό εμπόριο: Αρνητικά τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων – Τι δείχνει η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/EV_140714_THERINES_EKPTOSEIS12-1024x683-1-1.jpg)





























