array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(11) "Agriculture"
    [1]=>
    string(16) "Political Issues"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(15) "Current Events1"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(28) "Law Gov & Politics: Politics"
}

90η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Σχοινάς: Θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο

Είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος των πληρωμών των ενισχύσεων περνάει στα χέρια της ελληνικής δημοκρατίας είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς

90η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Σχοινάς: Θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Για την μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, το κρίσιμο ζήτημα τους αθφώδους πυρετού που έχει φέρει σε απόγνωση κτηνοτρόφους, αλλά και για το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο του OT FORUM και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Ελένη Στεργίου.

Μία δύσκολη μεταρρύθμιση

Ερωτηθείς για μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αφού υπογράμμισε ότι «είναι μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ότι «αλλάζουμε για να μπορούμε να πληρώνουμε» και ότι είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος των πληρωμών περνάει στα χέρια της ελληνικής δημοκρατίας.

«Θα είναι ιδοκτησία του κράτους. Αυτό θα επιστρέπει να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις για το πώς και ποιον πληρώνουμε. Δεν είναι εύκολο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Το τρένο της μεταρρύθμισης έχει φύγει από τον σταθμό. Δεν υπάρχει επιστροφή. ‘Η θα πετύχουμε ή θα πετύχουμε. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε αυτό το σύστημα να δουλέψει».

Σχετικά με τις ημερομηνίες πληρωμών όσες αιτήσεις κατατεθούν νωρίς στο νέο σύστημα (Myagro) θα λάβουν μία προκαταβολή έως τις 31 Οκτωβρίου. «Η έσχατη ημερομηνία είναι 30 Νοεμβρίου. Παρουσιάσαμε το νέο ΟΣΔΕ στον πρωθυπουργό, το σύστημα τρέχει, γίνονται δηλώσεις. Δεν θέλω κάποιος να προεξοφλεί ότι δεν θα πληρώσουμε στις 30 Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Η μάχη με τον αφθώδη πυρετό

Μιλώντας για τον αφθώδη πυρετό, αφού τον χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνος», διευκρίνισε ότι η ρυθμιστική ευθύνη της αντιμετώπισης είναι στο υπουργείο, αλλά η εφαρμογή στο πεδίο είναι στην Περιφέρεια.

«Τους πρώτους μήνες δεν έγινε αυτή η δουλειά που έπρεπε. Για να κερδίσουμε τη μάχη σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ζητήσαμε από τον στρατό να αναλάβει τον συντονισμό στο πεδίο», είπε ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε πως «δεν έγιναν αυτά που έπρεπε και κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρωτοφανής απόφαση της Περιφέρειας για τέλος της ιχνηλάτησης. Τότε απευθυνθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ».

Σημείωσε επίσης πως «η δουλειά στο πεδίο δεν έγινε. Δεν είναι η ώρα απόδοσης των ευθυνών, την ώρα της μάχης».

Στο ερώτημα θανατώσεις ή εμβολιασμός είπε: «Είναι μια ερώτηση στο τραπέζι. Δεν απαντώνται από πολιτικούς αυτές οι ερωτήσεις. Ακολουθώ τις οδηγίες των επιστημόνων. Αναμένω λοιπόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μου πουν το εάν, το πότε. Δεν θα το αποφασίσω εγώ αυτό. Δεν θα πολιτικοποιήσω τη συζήτηση για τα εμβόλια. Θα κάνω ό, τι μου προτείνει η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του κράτους. Εχουμε ιχνηλατήσει το 80% των τροφών και παλεύουμε να τον οριοθετήσουμε τον ιό. Εϊναι μια δύσκολη δουλειά που θα πρέπει να γίνει και ολοκληρωθεί».

Το θέμα του κόστους παραγωγής

Μιλώντας για το κόστος παραγωγής εξήγησε ότι η συζήτηση για τα κόστη δεν είναι στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων αλλά στην ίδια την Ευρώπη, όσο υπάρχει η γεωπολιτική ανασφάλεια τα πράγματα θα δυσκολεύουν.

«Εχουμε δώσει 61 εκατ. ευρώ για λιπάσματα. Εχουμε δώσει ελαφρύνσεις στα καύσιμα (…) θα κάνουμε ότι μπορούμε να δώσουμε κάποια αμορτισέρ στους αγρότες να ελαχιστοποιήσουν τους κραδασμούς σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο. Αν υπάρχει περιθώριο δημοσιονομικό να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους», κατέληξε.

OT Originals
Περισσότερα από OT FORUM

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies