Ανήσυχη εμφανίζεται η Ευρώπη αναφορικά με τη διασπορά του υψηλής μεταδοτικότητας στελέχους ΔΕΛΤΑ, που αυξάνει τα επίπεδα νοσηλείας και μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για το λόγο αυτό ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών κρατών έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων κυρίως για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, όμως οι ειδικοί εκτιμούν, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, πως είναι απλά θέμα χρόνου το στέλεχος να διαδοθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη. Εξάλλου, ήδη υπάρχουν τα σχετικά σημάδια.

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα αναλογεί πλέον στο 20% των κρουσμάτων στη Γαλλία, όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα η αναλογία υπολογιζόταν στο 9-10% των κρουσμάτων.

Αντιστοίχως, το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch Institute επεσήμανε, μέσα στην εβδομάδα, πως το στέλεχος Δέλτα αναλογεί περίπου στο 36% των περιπτώσεων, σημειώνοντας ένα άλμα της τάξεως του 15% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του RKI, Λόθαρ Βίλερ, σε δηλώσεις του χθες στην Deutsche Welle, υποστήριξε πως ενημέρωσε τις αρχές πως πλέον η ινδική μετάλλαξη ξεπερνά το 50% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων στη Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας, το οποίο υποστήριξε πως οι περιπτώσεις που αποδίδονται στο στέλεχος Δέλτα, αλλά και το στέλεχος Κάπα (μια παραλλαγή ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συνδέεται με το Δέλτα) έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα τον τελευταίο μήνα, αναλογώντας περίπου στο 17% των νέων κρουσμάτων.

Αυξανόμενα κρούσματα Δέλτα έχουν επίσης καταγράψει η Ισπανία και η Πορτογαλία (και δη, η Λισσαβόνα), όπως επίσης η Πολωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Τα νέα μέτρα

Φοβούμενες τα χειρότερα, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αντέδρασαν επιβάλλοντας απαγορεύσεις και καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, αλλά και πιέζοντας την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας συλλογικής προσέγγισης σε σχέση με τους βρετανούς επισκέπτες. Όμως, ειδικοί επισημαίνουν πως τα μέτρα, μάλλον, έρχονται πολύ αργά…

«Αμφιβάλλω πως οι ευρωπαϊκές χώρες με τις ανοιχτές οικονομίες τους, ακόμη και με τους ελέγχους στα σύνορα, τα μέτρα καραντίνας και τον εντοπισμό και παρακολούθηση (των κρουσμάτων) θα μπορέσουν να απωθήσουν το στέλεχος Δέλτα για πολύ… ειδικά με δεδομένο πως ήδη υπάρχει εκτεταμένη κυκλοφορία στο εσωτερικό τους» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ο στατιστικός βιολόγος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν, στο Βέλγιο, Τομ Γουένσελιρς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πραγματικά νούμερα των κρουσμάτων της μετάλλαξης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από ότι υπολογίζεται.

«Εκτιμώ πως στην Πορτογαλία το 90% των διαγνωσμένων περιπτώσεων είναι πλέον με Δέλτα, αλλά με ιδιαίτερη γεωγραφική έμφαση στην περιοχή της Λισαβόνας. Όμως, και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ολλανδία δεν βρίσκονται πολύ πίσω, με πάνω από το 50% των περιπτώσεων να εκτιμώνται πως αφορούν το στέλεχος Δέλτα» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία, πλέον η ινδική μετάλλαξη αφορά το 95% των νέων κρουσμάτων, οπότε είναι θέμα χρόνου η Ευρώπη αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν στα ίδια επίπεδα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Πραγματικά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) υποστήριξε, την περασμένη εβδομάδα, πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα μονοπωλεί το 90% όλων των κρουσμάτων Covid-19 στην Ε.Ε.

Η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων αποτελεί την μόνη απάντηση. Βρετανική μελέτη δημόσιας υγείας, τον περασμένο μήνα, έδειξε πως η λήψη και των δύο δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca/Οξφόρδης και των Pfizer/BioNTech προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από το στέλεχος Δέλτα. Όμως, αμφότερα είναι αισθητά λιγότερο αποτελεσματικά μόνο με μία δόση.

Επομένως, η Ευρώπη επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να εμβολιάσει πλήρως εκατομμύρια πολιτών και κυρίως τους νέους. Τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν πως οι νέοι, οι μη εμβολιασμένοι, τα άτομα άνω των 50 ετών και όσοι έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου είναι στην κορυφή του κινδύνου για μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στην Ε.Ε. αναφορικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο και εγείρει ερωτηματικά για το αν και πότε θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση των Βρετανών και όχι μόνο στην περιοχή. Ειδικά με δεδομένο πως για πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο τουρισμός είναι κρίσιμος παράγοντας για τις οικονομίες τους.

Το πώς το νέο κύμα των κρουσμάτων της μετάλλαξης θα επηρεάσει την οικονομία συνολικά και το ρυθμό ανοίγματος των αγορών απομένει να φανεί, όμως οι οικονομικοί αναλυτές παραμένουν σε εγρήγορση.

«Χάρη στην ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών, θεωρούμε πως είναι απίθανο πως τα συστήματα υγείας στη Βρετανία αλλά και στην ηπειρωτική Ευρώπη θα βρεθούν και πάλι υπό τόσο πολύ σοβαρή πίεση, ώστε να χρειαστούν νέοι σοβαροί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα. Όμως, θα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά» επισημαίνει στο CNBC, ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Berenberg Bank. Μάλιστα, σε σημείωμα του, ο Σμίντινγκ υποστήριξε πως δεν περιμένει οι οικονομικές προβλέψεις του να επηρεαστούν σημαντικά.

Οι προβλέψεις της Berenberg κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,7% στην Ευρωζώνη φέτος και 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]