Η υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ εκτιμάται από την τοπική κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τον πλούτο των κατοίκων του, ενώ θα μειώσει τα τέλη προμήθειας που καταβάλλονται στους μεσάζοντες. Ο πρόεδρος του χώρας Ναγίμπ Μπούκελε εκτιμά ότι εταιρείες όπως η Western Union και η MoneyGram θα χάσουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τέλη εμβασμάτων λόγω της υιοθέτησης του bitcoin από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Οι διασυνοριακές εισροές εμβασμάτων αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ελ Σαλβαδόρ, σχεδόν 25%. Οι μεγάλοι πάροχοι χρηματικών υπηρεσιών χρεώνουν τσουχτερά τέλη για την αποστολή και λήψη εμβασμάτων. Πολλοί Σαλβαδοριανοί βασίζονται σε χρήματα που τους αποστέλλουν μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στο εξωτερικό για να βοηθήσουν στην πληρωμή των εξόδων διαβίωσης ή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ωστόσο, από τότε που υιοθετήθηκε επίσημα το bitcoin ως νόμιμο στις 7 Σεπτεμβρίου, το Ελ Σαλβαδόρ παρέχει τώρα μια καλύτερη επιλογή για τους πολίτες του που επιθυμούν να στείλουν ή να λάβουν χρήματα από το εξωτερικό. Πλέον έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό, τι θέλουν με τα χρήματά τους χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά, να ζητούν άδεια ή να περιμένουν αρκετές εργάσιμες ημέρες, αξιοποιώντας τα δίκτυα Bitcoin και Lightning για να πραγματοποιούν άμεσες, φτηνές αποστολές ή λήψεις χρημάτων σε όλο τον κόσμο.

«Τα εμβάσματα είναι ένας τομέας όπου το status quo στο παλαιό χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι τρομερό, με εξαιρετικά υψηλά τέλη που επιβάλλονται σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά», δήλωσε στο CNBC ο Ματ Χούγκαν, CIO της Bitwise Asset Management.

Ελπίδα το bitcoin

Το Bitcoin παρέχει ελπίδα και ενδυνάμωση σε εκατομμύρια ανθρώπους στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς επίσης τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα. Ο Tζάμι Γκαρσία, ο οποίος εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ για τον Καναδά σε ηλικία 11 ετών μετά το βομβαρδισμό του σπιτιού του από αντάρτες, είπε στο CNBC πόσο μεγάλη ταλαιπωρία ήταν να χρησιμοποιήσει κανείς τη Western Union για να στείλει χρήματα στην οικογένειά του.

«Σε αυτήν την εποχή, είναι δύσκολο να πρέπει να πάω σε ένα φυσικό γραφείο της Western Union, να τους δώσω πραγματικά μετρητά και μετά να τους δώσω άλλα 25 δολάρια, προτού μου στείλουν τα χρήματά μου», είπε ο Γκαρθία. «Και φυσικά χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν τα χρήματα πραγματικά στο Ελ Σαλβαδόρ».

Ωστόσο, ο Γκαρθία σχολίασε ότι αν και υπήρχε τεράστια δική του ταλαιπωρία, ανησυχούσε περισσότερο για τη διαδικασία που έπρεπε να υπομείνουν τα μέλη της οικογένειάς του για να παραλάβουν τα μετρητά.

«Πρέπει να πάρουν ένα λεωφορείο για να πάνε σε μια φυσική τοποθεσία για να το παραλάβουν, και υπάρχουν συμμορίες που παραμονεύουν γύρω από αυτά τα γραφεία», εξήγησε ο Γκαρσία. «Ξέρουν για ποιο λόγο πηγαίνουν οι άνθρωποι εκεί και βασικά τους ληστεύουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto