Το πρώτο ταμείο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης είναι γεγονός. Ξεκινά τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αφορά την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων του. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το επίσημο όνομά του είναι Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η καθιέρωση ατομικού κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του και οι αποδόσεις τους. Από την πρώτη του νέου έτους όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης, θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο ταμείο.

Το νέο ασφαλιστικό καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης περίλαμβάνει τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι στο νέο ταμείο

Πρώτη κατηγορία: Υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 εντάσσονται στο ΤΕΚΑ όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας – ανεξαρτήτως ηλικίας – εφόσον απασχολούνται σε κλάδο στον οποίο η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Δηλαδή αφορά, μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως μηχανικούς και δικηγόρους.

Δεύτερη κατηγορία: Προαιρετικά από 1η Ιανουαρίου 2023 μπορούν – δύνανται – να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.

Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εισφορές

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης παραμένουν στο ύψος του ισχύοντος συστήματος, δηλαδή σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο μέχρι και τον Μάιο του 2022, και σε 3% για τον καθένα στην συνέχεια. Τις εισφορές θα συλλέγει ο e – ΕΦΚΑ και στη συνέχεια θα πιστώνει στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

Ατομικοί Λογαριασμοί

Ο ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό του – μέσω site και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα καθώς και μέσω άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών – εντός του 2022. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα καθοριστεί λεπτομερώς το περιεχόμενο, η διάρκεια και η διαδικασία τήρησης των ατομικών λογαριασμών. Η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου – με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη λειτουργία του – θα λειτουργήσει στη διαδικτυακή διεύθυνση teka.gov.gr. Επίσης, θα λειτουργήσει και η εφαρμογή myteka.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται πρόσβαση των ασφαλισμένων στους ατομικούς τους λογαριασμούς.

Οι παροχές

Δικαίωμα μηνιαίας επικουρικής θεμελιώνουν όσοι συμπληρώνουν δεκαπέντε χρόνια επικουρικής ασφάλισης. Προϋπόθεση θεμελίωσης δικαιώματος μηνιαίας επικουρικής σύνταξης είναι η έκδοση κύριας σύνταξης και η συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών επικουρικής ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι που θα μεταβούν από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ (δηλαδή, οι περιπτώσεις προαιρετικής υπαγωγής), η σύνταξη τους θα απαρτίζεται από δύο μέρη: ένα μέρος από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ένα μέρος από το ΤΕΚΑ για τις εισφορές που αντιστοιχούν σε καθένα από τα Ταμεία. Για τη θεμελίωση της 15ετίας θα υπολογίζεται αθροιστικά η ασφάλιση και στα δύο Ταμεία.

Σημαντική καινοτομία – επιστροφή εισφορών σε όλους

Οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν τις εισφορές τους ακόμη και αν δεν θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Δηλαδή εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν απονεμηθεί κύρια σύνταξη ή δεν συμπληρωθούν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, οι καταβληθείσες εισφορές επιστρέφονται σε πραγματική αξία στον ασφαλισμένο κατά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει σήμερα.

Εγγυήσεις

Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή σύνταξη ίση τις εισφορές που κατέβαλαν, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στον επενδυτικό κίνδυνο, καθώς στις διακυμάνσεις της αγοράς υπόκεινται μόνο οι αποδόσεις και όχι το καταβληθέν κεφάλαιό τους.

Σύνταξη χηρείας και αναπηρίας

Προβλέπεται κατώτατη επικουρική σύνταξη σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ενεργού ασφαλισμένου, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά