Σε αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων για τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία, προχώρησαν Morgan Stanley, HSBC και Eurobank Equities.

Morgan Stanley

Ειδικότερα, η Morgan Stanley διατηρεί την σύσταση για «θέσεις ανάλογες της αγοράς»  (equalweight) στη μετοχή της Alpha Bank, μειώνοντας την τιμή στόχο  στα  το 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζει την σύστασή της για «μειωμένες θέσεις» (underweight ) από «equalweight» στην Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ, ενώ σύσταση «αύξηση θέσεων» διατηρεί για την Eurobank με αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 1,2 ευρώ.

Περιορισμένη έκθεση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στη Ρωσία/Ουκρανία είναι περιορισμένη, με μόνο 1% περίπου των τουριστών να προέρχονται από τις χώρες αυτές. Ωστόσο, το 20% περίπου του πετρελαίου και 40% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο οι προβλέψεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών έκαναν λόγω για ανάπτυξη στην περιοχή του 5%-5,5% εφέτος, ενώ τώρα οι προσδοκίες έχουν περιοριστεί στην περιοχή του 3%.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες άμεσα στη Ρωσία/Ουκρανία, με κινδύνους να αφορούν συνολικά σε μια επιβράδυνση στην Ευρώπη, σημείωσε η αμερικανική τράπεζα, εκτιμώντας πάντως πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί απλώς από χαμηλότερη βάση, υποστηριζόμενη από τις ροές των κοινοτικών κεφαλαίων.

HSBC

Η HSBC, διατηρεί τις συστάσεις «αγοράς», για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχοντας με την Eurobank να παραμένει ως τοπ επιλογή, αν και μείωσε την τιμή στόχο στα 1,40 ευρώ (από 1,45 ευρώ). Για την Alpha Bank η νέα τιμή – στόχος διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ (από 1,60 ευρώ) και για την Πειραιώς στα 1,90 ευρώ (από 2,10 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε η τιμή – στόχος για την Εθνική στα 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ προηγουμένως.

Οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, η πίεση στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών ελέω πληθωρισμού και η πρόωρη αποπληρωμή εταιρικών δανείων περιορίζουν τους φιλόδοξους στόχους των τραπεζών, εκτιμά η HSBC, η οποία υπολογίζει πάντως πως τις τραπεζικές μετοχές τις διαπραγματεύονται σε μέσα επίπεδα 0,5 φορά τη λογιστική τους αξία, με έκπτωση περίπου 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της περιοχής της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Eurobank Equities

Η Eurobank Equities προχώρησε επίσης σε μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των τραπεζών ώστε να ενσωματώσει τις νέες αποτιμήσεις, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, το οποίο στο βασικό της σενάριο αναμένεται να κυμανθεί στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, το οποίο δείχνει διαχειρίσιμο, δεδομένου ότι ο τελικός ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 3% την περίοδο 2002-2023, κάτι που διατηρεί άθικτο και το επενδυτικό στόρι του κλάδου. Συστήνει πάντως πλέον «αγορά» για τις μετοχές της Εθνικής, αφήνοντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 4,2 ευρώ και της Πειραιώς, μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 1,74 ευρώ (από 1,91 ευρώ) και «διακράτηση» για την  Alpha Bank, με την τιμή-στόχο στα 1,31 ευρώ, από 1,45 ευρώ προηγουμένως. Στο κακό σενάριο πάντως, στο οποίο οι επιπτώσεις του πολέμου οδηγούν την οικονομία σε μηδενική ανάπτυξη φέτος και ήπια άνοδο το 2023, οι  αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών υποχωρούν σε επίπεδα 20% χαμηλότερα των τιμών-στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις