Να προετοιμαστεί για μια «τραγική μάχη» με την COVID-19 προειδοποίησε το προσωπικό του ένα νοσοκομείο της Σαγκάης στην Κίνα, καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο ιός σαρώνει την Κίνα σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

Μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενάντια στα αυστηρά μέτρα οι κινεζικές αρχές άρχισαν αυτόν τον μήνα να καταργούν το καθεστώς «μηδενικής COVID-19», το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό τίμημα στα 1,4 δισεκατομμύρια των κατοίκων της.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων της Κίνας από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια ανέρχεται σε μόλις 5.241 – ένα κλάσμα από αυτό που αντιμετώπισαν οι περισσότερες άλλες χώρες – αλλά τώρα φαίνεται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί απότομα.

Κίνα: Νέα χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικής» Covid σε πολλές πόλεις μετά τις αντιδράσεις

Η Κίνα δεν ανέφερε νέους θανάτους από τον κορωνοϊό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Τετάρτη, παρόλο που οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών λένε ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους έχει αυξηθεί απότομα την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές – που έχουν περιορίσει τα κριτήρια για τους θανάτους από τον κορωνοϊό, προκαλώντας κριτική από πολλούς ειδικούς ασθενειών – επιβεβαίωσαν 389.306 κρούσματα με συμπτώματα.

Τα δεδομένα των νοσοκομείων της Κίνας απουσιάζουν από τις τελευταίες αναφορές του ΠΟΥ για την COVID, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα επίσημα στοιχεία των κρουσμάτων έχουν γίνει αναξιόπιστος οδηγός καθώς γίνονται λιγότερα τεστ μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα κρούσματα στην Κίνα είναι πιθανό να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο την ημέρα με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 5.000 την ημέρα, μια εκτίμηση που έρχεται σε «πλήρη αντίθεση» με τα επίσημα στοιχεία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity.

Η Airfinity ανακοίνωσε ότι εξέτασε δεδομένα από περιφερειακές επαρχίες της Κίνας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Το Shanghai Deji Hospital, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο WeChat αργά την Τετάρτη, μια εκτίμηση για περίπου 5,43 εκατομμύρια θετικά άτομα στην πόλη και ότι 12,5 εκατομμύρια άτομα στον κύριο εμπορικό κόμβο της Κίνας θα προσβληθούν από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του έτους.

«Η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και το Σεληνιακό Νέο Έτος δεν θα είναι ασφαλή», δήλωσε το ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο απασχολεί περίπου 400 άτομα προσωπικό.

«Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η Μεγάλη Σαγκάη θα πέσει και θα μολυνθεί όλο το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολυνθεί όλη η οικογένεια! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».

Η ανάρτηση αυτή διατηρήθηκε για λίγες μόνο ώρες στο WeChat, μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.

Σοβαρή κατάσταση

Οι κάτοικοι της Σαγκάης υπέστησαν ένα δίμηνο lockdown που έληξε την 1η Ιουνίου, με πολλούς να χάνουν σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους και να πασχίζουν να βρουν είδη πρώτης ανάγκης. Εκατοντάδες πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών.

Την Πέμπτη, πολλές περιοχές της Σαγκάης ήταν σχεδόν τόσο έρημες όσο εκείνη την περίοδο, με πολλούς κατοίκους να απομονώνονται και οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κλείσουν καθώς το προσωπικό αρρώστησε.

Παρά τις νέες μολύνσεις, τα τελευταία υπολείμματα της πολιτικής «COVID Zero» καταργούνται. Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει τις απαιτήσεις καραντίνας για τους ταξιδιώτες στο εξωτερικό, από τον Ιανουάριο, όπως σημείωσε το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγή σε γνώση του θέματος.

Οι ειδικοί λένε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από τον κορωνοϊό τον επόμενο χρόνο, δεδομένων των σχετικά χαμηλών ποσοστών πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού της.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα είναι πάνω από 90%, αλλά το ποσοστό για τους ενήλικες που έχουν λάβει αναμνηστικά εμβόλια πέφτει στο 57,9% και στο 42,3% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πλάνα από νοσοκομείο του Πεκίνου στην κρατική τηλεόραση CCTV έδειξαν σειρές ηλικιωμένων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας να αναπνέουν με μάσκες οξυγόνου. Δεν ήταν σαφές πόσοι από αυτούς είχαν COVID.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, Χαν Χούε, είπε στο CCTV ότι δέχονταν 400 ασθενείς την ημέρα, τέσσερις φορές περισσότερους από το συνηθισμένο.

«Αυτοί οι ασθενείς είναι όλοι ηλικιωμένοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα, πυρετό και λοίμωξη του αναπνευστικού και είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε ο Χαν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων και καλεί την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό όσων διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω