Η παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα στο 1% φέτος, σε σύγκριση με το 2% που κατέγραψε το 2022, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια, και να διαμορφωθεί σε 208 εκατομμύρια το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα λεηλατήσει τους πραγματικούς μισθούς, όπως ανέφερε η ΔΟΕ σε έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις.

ILO: Τα οφέλη της ευέλικτης εργασίας

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει τις χώρες σε μια εποχή που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της παγκόσμιας πανδημίας και ο κορωνοϊός «ξαναχτυπά» την Κίνα μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών του lockdown από το Πεκίνο.

Το όριο του 2025

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της απασχόλησης σημαίνει ότι δεν αναμένουμε να ανακτηθούν οι απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 πριν από το 2025», δήλωσε ο Richard Samans, Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της ΔΟΕ και συντονιστής της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσής της.

Η πρόοδος στη μείωση του αριθμού των άτυπων θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο είναι επίσης πιθανό να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η ΔΟΕ.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια απασχόληση είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της ΔΟΕ για ανάπτυξη 1,5% για το 2023.

«Η τρέχουσα επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αμοιβές, μερικές φορές με ανεπαρκείς ώρες», ανέφερε η ΔΟΕ. «Επιπλέον, καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τα ονομαστικά εισοδήματα εργασίας, η κρίση κόστους ζωής κινδυνεύει να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί, πρόσθεσε η ΔΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]