Οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις τάξεις των εργαζόμενων, μετά το μαζικό κύμα απολύσεων στο οποίο έχουν επιδοθεί στη μετά την πανδημία εποχή.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους να εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να προσλάβουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Ωστόσο με τον εγκλεισμό στα σπίτια να αποτελεί πλέον παρελθόν και τον κόσμο να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στις δραστηριότητες που είχαν στερηθεί. Και αυτές ήταν αφενός η κοινωνικές συναναστροφές και τα ταξίδια.

Με τα δεδομένα της πανδημίας οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα. Με τα δεδομένα της μετά Covid εποχής είναι οι εταιρείες που εμφανίζονται ως οι πιο «θελκτικοί» εργοδότες.

Μετά τις αθρόες περικοπές σε θέσεις εργασίας εν μέσω αμφιβολιών ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή τους, τα ρεστοράν, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία επανακάμπτουν και αναζητούν εργαζόμενους οι οποίοι είναι δυσεύρετοι. Εντελώς διαφορετική η εικόνα στον τεχνολογικό κλάδο, οι εταιρείες του οποίου όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν νέο προσωπικό αλλά αντιθέτως το μειώνουν.

Επειδή στον κλάδο της φιλοξενίας οι απασχολούμενοι είναι περισσότεροι στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον κλάδο της τεχνολογίας και των πληροφορίων, η αλλαγή στους συσχετισμούς των προσλήψεων συνέβαλε στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ σε χαμηλό 53 ετών και στην ισχυρή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas από τον περασμένο Νοέμβριο περί του ήμισυ των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις με έδρα στις ΗΠΑ προέρχονταν από τεχνολογικές εταιρείες.

Ανάλυση της εφημερίδας Wall Street Journal βασισμένη σε στοιχεία της εταιρείας δεδομένων FactSet, έδειξε ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια οι νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 που ανήκαν στον κλάδο της τεχνολογίας και των μη απαραίτητων αγαθών.

Παράγοντες όπως η επιστροφή στις προ πανδημίας συνήθειες των καταναλωτών, η αύξηση των επιτοκίων και οι φόβοι για οικονομική ύφεση έχουν ωθήσει ορισμένες εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν το εργατικό δυναμικό τους.

Για παράδειγμα, η Amazon, σχεδόν διπλασίασε το εργατικό της δυναμικό σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους από περίπου 800.000 στο τέλος του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της FactSet. Πρόσφατα ανακοίνωσε απολύσεις για περισσότερους από 18.000 εργαζόμενους.

Ωστόσο, οι απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο ενδέχεται να μην επηρεάζουν τα ευρύτερα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ για άλλους λόγους. Οι ανακοινώσεις για περικοπές θέσεων εργασίας δεν συρρικνώνουν πάντα το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας. Οι επιχειρήσεις μπορεί στην πορεία να βελτιωθούν, οι κενές θέσεις εργασίας ενδέχεται να μην καλυφθούν όμως οι απολύσεις μπορεί κάποιες φορές να χρειαστούν μήνες για να πραγματοποιηθούν.

Από την άλλη οι προσλήψεις ανεβάζουν ταχύτητα σε ορισμένες εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιανουάριο, η αλυσίδα εστιατορίων Chipotle Mexican Grill δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 15.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης. Την ίδια ώρα, ορισμένες επιχειρήσεις -όπως η Kroger, η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ από άποψης πωλήσεων- προσλαμβάνουν πρώην υπαλλήλους προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]