Αφού προκάλεσε… ίλιγγο με τις διακυμάνσεις του το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να σταθεροποιείται πάνω στη ζώνη στήριξης των 1.010 – 1.015 μονάδων, χωρίς να μπορεί να απορροφήσει την προσφορά σε αρκετούς του τίτλους. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,55% στα 1.014,58 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 43 εκατ. ευρώ.

Εάν κάποιος αμφισβητούσε το ελβετικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα, ίσως να φαινόταν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Πλέον, μάλλον φαντάζει σαν μια Κασσάνδρα που τόλμησε να αναδείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος που «ακουμπούν» πάνω σε αυτό οι περισσότερες τράπεζες ανά τον κόσμο. Και επί της ουσίας, όπως σχολιάζει και χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, αυτός είναι και ο βασικός καταλύτης των μεγάλων αναταράξεων των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ολική επαναφορά

Απώλειες

Με τους ομολογιούχους των αξιογράφων ΑΤ1 της Credit Suisse να χάνουν πλέον 17 δισ., ουδείς γνωρίζει ποια είναι η έκθεση των τραπεζών παγκοσμίως σε τίτλους και αμοιβαία κεφάλαια που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση των ελβετικών αρχών. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τόσο το ντόμινο που μπορεί να υπάρξει όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ρωγμών στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλωστε, ουδείς, ακόμη και από τη νέα γενιά των επενδυτών, μπορεί να ξεχάσει ότι η κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman, είχε ήδη ρίξει στις αγκαλιές της JPMorgan την Bear Sterns.

Ευρωπαϊκές Αρχές

Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, ΕΚΤ, ΕΒΑ και SRB, προσπάθησαν σήμερα να καθησυχάσουν τις αγορές ότι οι τίτλοι ΑΤ1 θα είναι «ανώτεροι» στο βωμό μιας πιθανής διάσωσης τράπεζες, καθώς προηγούνται οι μετοχές (ως συστατικά κεφαλαίου), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης έχει εξαλειφθεί. Είναι από τις περιόδους της ιστορίας των αγορών που όλοι αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο…

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank, Aegean, Coca Cola, Λάμδα, Πειραιώς, Quest, Εθνική και Alpha Bank. Στηρίξεις, από την άλλη, δίνουν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών